De beste hamburger

45 minuten

De allerlekkerste hamburger maak je zelf

Er zijn maar weinig dingen zó lekker als een echt goede hamburger. Maar hoe maak je die nu gewoon thuis? Ik geef je mijn favoriete recept voor een eenvoudige hamburger. Ik serveer die het liefst met een lekkere koolsla en een gepofte zoete aardappel met crème fraîche en bieslook. Ik serveer het op een mooie houten serveerplank

Zoete aardappelfrietjes zijn ook heerlijk hierbij!

Amerikanen worden vaak gezien als de uitvinders van de hamburger maar in de 18e eeuw werd rundvlees van Duitse koeien uit Hamburg gehakt en gecombineerd met knoflook, uien, zout en peper en zo tot een soort pasteitje gevormd. Het broodje kwam pas veel later en hoe dat zo ontstaan is daar zijn de meningen nog over verdeeld. De Amerikanen eten maar liefst drie hamburgers per week. Dat zou ik nou niet meteen aanraden, al is deze er lekker genoeg voor!

Ik maak deze hamburger met gorgonzola – daar ben ik dol op. Ben jij niet zo fan van deze sterke kaas? Neem dan cheddar!

 

De beste hamburger

De beste hamburger

4.52 van 135 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 1 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 2-3 plakjes gerookt spek of bacon
  • 1 ui gesnipperd
  • ongezouten boter
  • olijfolie
  • zout en verse zwarte peper
  • 250 gr rundergehakt
  • 1 eidooier
  • 1 volle tl kristalsuiker
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 hamburgerbroodje
  • 75 gr gorgonzola
  • Handvol ijsbergsla
  • mayonaise
  • ketchup
  • Gepofte zoete aardappel
  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 el creme fraiche
  • 1 el verse bieslook gehakt

Instructies
 

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220˚C. Prik de zoete aardappel rondom even in met een vork, wikkel dan in aluminiumfolie en leg voor ongeveer 45 minuten in de oven om te roosteren.
  • Bak het spek in een koekenpan krokant. Laat daarna uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit een grote koekenpan met boter en olijfolie. Fruit hierin de gesnipperde ui met een klein beetje zout voor ongeveer 5 minuten of tot de ui mooi zacht is.
  • Maak ondertussen van het gehakt en de eidooier een mooie burger. Breng op smaak met zout en peper. Bak de burger in een andere koekenpan in boter en olijfolie. Draai de burger om wanneer aan de randen bruine lijntjes ontstaan.
  • Voeg aan de uien in de pan de kristalsuiker en de balsamico toe. Bak dit 5 minuten mee en schep dan in een kommetje.
  • Halveer het burgerbroodje en besmeer beide kanten met boter. Gril in een grillpan aan beide kanten goudbruin.
  • Snijd de gorgonzola in 2 plakken en leg op de burger in de pan. Giet rond de burger wat water in de pan, dan ontstaat er stoom. Doe de deksel even op de pan, zodat de gorgonzola sneller smelt. Let op: 10 seconden is genoeg!
  • Snijd de ijsbergsla fijn. Nu kun je de burger bouwen: besmeer het gegrilde broodje met mayonaise en ketchup.
  • Leg de fijngesneden sla, de burger met gorgonzola, het uienmengsel, het uitgebakken spek en de bovenkant van het broodje erop.
  • Serveer de burger met de gepofte zoete aardappel. Doe hier wat creme fraiche met fijngehakte bieslook op.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.