Diner recepten

Dahl met geroosterde bloemkool

Samenvatting

  • Voorbereiden 15 minuten
  • Bereiden 15 minuten
  • Aantal personen 4

Ingredienten

1 bloemkool, in roosjes

250 gram rode linzen (indien nodig gewassen/geweekt)

1 ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngehakt

10 gram verse gember, fijngehakt

1 tl komijnpoeder

1 tl korianderpoeder

1 tl kurkuma

0,5 tl kardemompoeder

0,5 tl kaneelpoeder

0,5 tl cayennepeper

1 tl zout

2 el tomatenpuree

500 ml groentebouillon

1 el sesamolie

1 el olijfolie

1 citroen

4 takjes koriander

Sharing is caring!

Dahl met een twist

Dahl is misschien wel een van de bekendste gerechten uit de Indiase keuken. En met goede reden ook wel want dit heerlijke kruidige gerecht is perfect voor een herfstdag.

Ik gaf er een kleine twist aan door het te serveren met lekker geroosterde bloemkool waardoor het een completer gerecht werd.

Je kunt voor dit gerecht diverse soorten linzen gebruiken. Zowel gedroogd als uit blik. Let wel op dat je eerst even checkt of de linzen wel of niet geweekt moeten worden en hoe lang de kooktijd is. Dat verschilt per soort

Ben je fan van stoofschotels? Probeer dan ook eens deze jachtschotel of de jackfruitstoofschotel.

Dahl met bloemkool

Dahl met bloemkool

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 250 gram rode linzen (indien nodig gewassen/geweekt)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 10 gram verse gember, fijngehakt
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 0,5 tl kardemompoeder
  • 0,5 tl kaneelpoeder
  • 0,5 tl cayennepeper
  • 1 tl zout
  • 2 el tomatenpuree
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 el sesamolie
  • 1 el olijfolie
  • 1 citroen
  • 4 takjes koriander

Instructies

    1. Verwarm de oven op 200°C.
    2. Verhit in een pan met dikke olie een eetlepel sesamolie. Fruit de ui, knoflook en gember op laag vuur rustig aan. Voeg na 2 minuten de specerijen toe en blijf goed roeren.
    3. Voeg, als de ui en knoflook zacht zijn, de linzen toe met tomatenpuree. Doe de groentebouillon erbij en roer goed door. Laat aan de kook komen en draai het vuur zacht.
    4. Laat de dahl in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar koken.
    5. Spreid ondertussen de bloemkoolroosjes uit op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en rooster in de oven tot ze goudbruin, gaar en een beetje knapperig zijn.
    6. Proef de dahl als de linzen helemaal zacht zijn en uit elkaar vallen. Breng eventueel op smaak met citroen, peper en/of zout.
    7. Serveer de dahl warm met de geroosterde bloemkool erop en garneer met koriander.

Notes

  • Je kunt hier linzen uit blik voor gebruiken. Dat is het snelste. Gebruik je gedroogde linzen check dan eerst even of ze geweekt moeten worden en zo ja hoe lang en wat de kooktijd is. Dit kan variëren afhankelijk van het soort linzen.

Nog meer lekkers