Pittige roerbak met (vega) gehakt en zwarte bonen
30 minuten
Met deze pittige roerbak met (vega) gehakt en zwarte bonen zet je binnen een mum van tijd een heerlijk gerecht op tafel. Je maakt ‘m zo pittig als je zelf wil.
Pittige roerbak
Deze heerlijke roerbak maak ik met rundergehakt, maar wil je liever een vegetarisch maaltje, dan kun je de rundergehakt natuurlijk heel gemakkelijk vervangen door vega gehakt. Vervolgens voeg je het zelfgemaakte ui-sambalmengsel toe; deze maak je heel eenvoudig in een hakmolen.
Bimi en zwarte bonen
De groenten die ik in deze heerlijke roerbak verwerk zijn bimi en zwarte bonen. Bimi, ook wel bekend als aspergebroccoli, werd trouwens pas in 1987 voor het eerst gekweekt. Het duurde 8 jaar voor ze de smaak en vorm helemaal geperfectioneerd hadden. De bimi is in mijn ogen echt wel een van de lekkerste roerbakgroenten.
De zwarte bonen in dit gerecht, koop je vaak in een potje of blikje. Ze hebben een vleesachtige structuur en een champignon-achtige smaak. Heerlijk in deze roerbak én de ideale vleesvervanger, mocht je die zoeken.
Tip: zwarte bonen knoflooksaus is kant- en klaar verkrijgbaar bij de toko. Kun je dit niet vinden, dan kun je dit vervangen door bijvoorbeeld een eetlepel oestersaus of hoisin. Hoisin is wat zoeter, dit kun je mengen met bijvoorbeeld een klein beetje sojasaus.
Gek op zwarte bonen? Maak dan ook eens deze zwarte bonensoep met chorizo. Probeer dan ook gelijk deze Oosterse zalm met gestoomde bimi eens!
Pittige roerbak met (vega) gehakt en zwarte bonen
Benodigdheden
- hakmolentje
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 el sambal
- 1 klein blikje tomatenpuree 70 g
- 1 el zonnebloemolie
- 300 g gehakt rund of vega
- 400 g aspergebroccoli
- 300 g rijst naar keuze bv. zilvervliesrijst
- 1-2 el zwartebonen-knoflooksaus pot
- 1 blik zwarte bonen 400 g, uitgelekt
- 1 bosje bosui in dunne ringetjes
- 3 takjes koriander
- 2 takjes munt
Instructies
- Doe de ui en knoflook, sambal en tomatenpuree met een scheutje water in een hakmolentje. Maal tot een pasta. Is de pasta nog te dik, voeg een extra scheut water toe en maal opnieuw.
- Verhit de zonnebloemolie in een antiaanbakpan. Rul het rundergehakt in 5 minuten bruin. Voeg het ui-sambalmengsel toe en roerbak 5 minuten mee, of tot het gehakt gaar is.
- Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en laat in de pan met deksel uitdampen. Kook de aspergebroccoli in 4 minuten beetgaar en giet af.
- Voeg 1 eetlepel zwartebonen-knoflooksaus toe aan het gehakt; proef en voeg indien gewenst nog 1 eetlepel toe. Schep de zwarte bonen erdoor en laat ze 5 minuten meewarmen. Serveer de pittige roerbak met de rijst en de aspergebroccoli. Bestrooi het geheel met bosui en verse kruiden.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.