Karni stobá: een stevige Antilliaanse stoofschotel

4 uur 24 minuten

Karni stobá is een stevige Antilliaanse stoofschotel die ik regelmatig op Curaçao heb gegeten. Machtig, maar zo lekker en kruidig!

Dit recept staat ook in mijn e-book “Proef Curaçao met Miljuschka” dat ik in samenwerking met Corendon maakte. Klik hier om het e-book vol tips gratis te downloaden!

De karni stobá: in de stoofpan of slowcooker

Dit recept kun je in een grote gewone stoofpan maken, maar is ook uitermate geschikt om te bereiden in de slowcooker. Enne, deze karni stobá stoofschotel is extra lekker is als je ‘m serveert met wat homemade funchi fries.

Op Aruba, Bonaire en Curaçao wordt deze bijzondere, en toch best wel machtige stoofschotel, vaak juist ‘s middags genuttigd. De stevige stoof lijkt best een beetje op onze Nederlandse, maar met een aantal minder gebruikelijke ingrediënten. Zoals bakbanaan! Veel Antillianen beginnen vaak al vroeg met de karni stobá koken, soms dagen van te voren, omdat het vlees lang moet sudderen. Slow is better… 

Ik serveer de karni stobá graag met funch fries, die worden gemaakt van polenta. Het wordt, zeker op de Antillen, vaak gegeten als vervanger van rijst en aardappels. Met deze heerlijke frietjes maak je het gerecht echt af!

Tip als je stoofschotel te nat is

In een slowcooker verdampt dit vocht natuurlijk niet zo goed, niet zoals in een braadpan. Mocht je stoofschotel te nat blijven: voeg de volgende keer minder vloeistof toe. Een andere tip is om in het laatste uur een papje van maizena en water toe te voegen, om het vocht extra in te laten dikken.

Ook kun je ervoor kiezen om de stoof met een schuimspaan uit de slowcooker te halen, zodat het teveel aan water of vocht in de slowcooker blijft. Wil je dit nog gebruiken? Giet het dan in een steelpan en laat het, op het vuur, verder indikken tot een saus (eventueel ook met het papje van maizena en water).

Karni stobá

Karni stobá

Karni stobá

4.21 van 69 stemmen
Voorbereidingstijd 24 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 24 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Curaçao
Porties 4 personen
Calorieën 311 kcal

Ingrediënten
 

  • 1 kilo runderstoofvlees in stukken
  • 1 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 grote ui in ringen
  • 1 tl zwarte peper
  • 300 ml runderbouillon + extra als je een stoofpan gebruikt
  • 1 el suiker
  • 1 el komijn
  • 70 gr tomatenpuree
  • 2 el donkere sojasaus
  • 4 aardappels geschild in parten
  • 1 grote winterwortel in stukken
  • 1 groene bakbanaan in stukken

Instructies
 

  • Bestrooi het rundvlees met peper en zout. Verhit een ruime koekenpan met de boter en de olie en braad hierin het vlees rondom kort aan – wellicht moet je dit in twee delen doen, als niet al het vlees tegelijk in de pan past. Leg het vlees in de slowcooker. Voeg nu alle overige ingrediënten toe aan de slowcooker en laat dit ongeveer 8 uur rustig gaar koken.
  • Gebruik je een gewone stoofpan? Verhit hierin dan wat extra boter en bak eerst de uienringen glazig. Voeg de knoflookteentjes eraan toe en het vlees. Bak dit even mee. Voeg nu alle overige ingrediënten toe en breng aan de kook.
  • In tegenstelling tot de slowcooker kan het in de stoofpan wel droog koken, dus check regelmatig of je nog genoeg vocht in de pan hebt en voeg indien nodig extra toe. Laat 3-4 uur rustig pruttelen – of tot het vlees uit elkaar valt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 311kcalKoolhydraten: 56gProteine: 8gVet: 7gVerzadigde vetten: 2gTrans Fat: 1gCholesterol: 8mgNatrium: 1291mgKalium: 1382mgVezels: 7gSuiker: 12gVitamine A: 2771IUVitamine C: 51mgCalcium: 72mgIJzer: 4mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Corendon.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.