Diner recepten

Couscoussalade met groenten

Samenvatting

  • Bereiden 40 minuten
  • Aantal personen 4 personen

Ingredienten

300 gr pompoenblokjes

1 grote ui, in dunne ringen

1 wortel, in plakjes gesneden

1 courgette, in stukken

100 gr gedroogde abrikozen, in stukken

4 el olijfolie

1 blik tomatenblokjes

2 el ras el hanout

1 kaneelstokje

200 gr couscous

375 ml groentebouillon (warm)

1 rode ui, dun gesneden

1 citroen, sap en rasp

½ bosje munt, blaadjes alleen

½ bosje koriander, blaadjes alleen

2 el amandelschaafsel, geroosterd

Sharing is caring!

Een van mijn favoriete gerechten is deze heerlijk geurende couscous met gestoofde groenten. De groenten bereid ik graag in een tajine, maar je kunt het ook prima in een “gewone” stoofpan maken.

Couscous bestaat uit een combinatie van durum tarwe en water. In de fabriek mengen ze dit met elkaar en wordt het mengsel vervolgens gestoomd. Zo ontstaan de typische couscousballetjes.

Van oorsprong komt couscous uit Noord-Afrika en is het een traditioneel berbergerecht.

De snelle manier waarop wij de couscous bereiden is niet de traditionele manier, maar voor een drukke werkweek is het ideaal! Met de combinatie van lekkere groente in deze stoof maak je iedereen blij!

Probeer ook eens mijn Thaise vegan curry!

Couscous met groentestoof

Couscous met tajine van groenten

Aantal personen: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr pompoenblokjes
  • 1 grote ui, in dunne ringen
  • 1 wortel, in plakjes gesneden
  • 1 courgette, in stukken
  • 100 gr gedroogde abrikozen, in stukken
  • 4 el olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 el ras el hanout
  • 1 kaneelstokje
  • 200 gr couscous
  • 375 ml groentebouillon (warm)
  • 1 rode ui, dun gesneden
  • 1 citroen, sap en rasp
  • ½ bosje munt, blaadjes alleen
  • ½ bosje koriander, blaadjes alleen
  • 2 el amandelschaafsel, geroosterd

Instructies

    Neem een flinke stoofpan of een tajine die op het vuur kan (in de oven kan ook!) en verhit hierin 2 el olijfolie.
    Bak de (gewone) ui eerst aan tot glazig en voeg hieraan de pompoen, wortel, abrikoos en courgette stukken toe. Bak het even mee en verdeel hierover de ras el hanout kruiden. Bak deze even mee tot het begint te geuren.
    Doe de tomatenblokjes erbij en eventueel nog een klein beetje water. Voeg het kaneelstokje toe en laat het geheel in ongeveer 20 minuten gaar stoven.
    Check tussendoor of het niet droogkookt. Voeg eventueel nog wat extra water toe. Breng op smaak met peper en zout.
    In de tussentijd doe je de couscous in een grote hittebestendige kom. Giet de hete bouillon eroverheen. Dek af met een bord en laat 5 minuten staan. Roer het los met een vork.
    Roer het citroensap en rasp samen met de resterende 2 eetlepels olijfolie.
    Roer deze dressing door de couscous. Serveer de stoofschotel/tajine met de rode ui, munt en de koriander.
    Schep op borden en bestrooi met het amandelschaafsel.

    Lekker met een yoghurtsausje

Nog meer lekkers