Diner recepten

Dit recept valt onder

Zweedse gehaktballetjes met rösti

Samenvatting

Ingredienten

40 gram boter

1 ui, gesnipperd

1 aardappel, gekookt

250 gram rundergehakt

3 el paneermeel

1 ei

100 ml slagroom

2 el peterselie, fijngehakt

Peper en zout

Rösti

300 gram vastkokende aardappel

2 el fijngesneden bieslook

25 gram boter

2 el koolzaadolie

Peper en zout

Sharing is caring!

Misschien ben je inmiddels alweer druk met het maken van vakantieplannen of misschien heb je besloten om dit jaar een keer over te slaan. Omdat er veel meer mensen dan anders nu de vakantiedagen thuis door gaan brengen, hebben we de komende tijd regelmatig een aantal heerlijke Europees getinte gerechten voor je.

Zweedse gehaktballetjes

Te beginnen met een klassieker: Zweedse gehaktballetjes. Behalve bekend bij Ikea zijn ze ook gewoon heel erg lekker en makkelijk om te maken.

Ik serveer de balletjes altijd graag met een grote groene salade en lekker krokant gebakken rösti. Een aardappelgratin misstaat er ook niet bij!

Het maken van de zweedse gehaktballetjes is heel eenvoudig. Het enige waar je even rekening mee moet houden is dat de balletjes wat steviger worden door ze 15 minuten in de koelkast te laten rusten voor je ze bakt.

Zweedse gehaktballetjes met rosti

Zweedse gehaktballetjes met rösti

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 30 minuten

Dit recept maakt ongeveer 24 kleine balletjes

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 aardappel, gekookt
  • 250 gram rundergehakt
  • 3 el paneermeel
  • 1 ei
  • 100 ml slagroom
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • Peper en zout

Rösti

  • 300 gram vastkokende aardappel
  • 2 el fijngesneden bieslook
  • 25 gram boter
  • 2 el koolzaadolie
  • Peper en zout

Instructies

    1. Smelt een eetlepel boter in een koekenpan en fruit de ui daarin glazig op laag vuur.
    2. Prak de aardappel heel fijn en meng met het ui, gehakt, paneermeel, ei en de helft van de slagroom, kneed goed door. Voeg peper, zout en fijngehakte peterselie toe. Vorm 24 kleine balletjes. Zet het voor 15 minuten in de koelkast.
    3. Verhit de rest van de boter en bak de gehaktballetjes in 8 tot 10 minuten rondom bruin en gaar. Giet de rest van de room erbij en laat de balletjes nog even sudderen.

    1. Rasp de aardappelen grof met een keukenmachine of rasp. Schep bieslook, peper en zout erdoor.
    2. Verhit in een koekenpan de boter en olie samen en schep er acht hoopjes aardappel in. Druk plat tot koekjes en bak op redelijk hoog vuur knapperig en bruin aan beide kanten.

Nog meer lekkers