Diner recepten

Witlof met kip in roomsaus

Samenvatting

  • Voorbereiden 15 minuten
  • Bereiden 30 minuten
  • Aantal personen 4

Ingredienten

3 stronken witlof

1 el olijfolie

3 el droge witte wijn (bouillon of water kan ook)

500 gr kipfilet

25 gr boter

1 ui fijn gesneden

1 knoflookteen

Voor de saus

25 gr boter

1 el bloem

300 ml melk

150 ml creme fraiche

4-6 salie blaadjes

4-5 tl mosterd

50 gr geraspte kaas

Sharing is caring!

Witlof met kip

Lang niet iedereen is groot fan van witlof. Het is bitter of ze houden niet van de crunch van rauwe witlof. Nu is dat bittere van de witlof er in de loop der jaren uitgeteeld en de varianten die je in de supermarkt kunt kopen zijn amper nog bitter te noemen. Goed nieuws voor de mensen die daar niet van houden, maar niet zo goed nieuws als je daar juist wel van houdt.

Biologische witlof is nog wel lekker bitter dus hou je daar wel van, kies dan voor bio. Anders kies je juist voor regulier.

Makkelijke ovenschotel

Het maken van deze makkelijke ovenschotel van witlof met kip is ideaal voor een doordeweekse avond. Je kunt het van tevoren al grotendeels klaarmaken en als het etenstijd is schuif je het in de oven en klaar.

Ik eet dit graag met salie zoals in het recept maar kun je die niet vinden dan kan dit gegeten worden met willekeurig elk ander kruid naar jouw smaak. Op de foto gebruikte ik peterselie want de salie was niet verkrijgbaar.

Afhankelijk van de mosterd die je door de saus doet, is het wel of niet pittig. Gebruik je scherpe dijonmosterd dan zal de saus heel anders smaken dan wanneer je er een wat mildere grove mosterd doordoet. Ook hier kun je voor de witlof met kip gewoon nemen wat jij het lekkerste vindt.

Voor een wat zoetere variant van een witlofschotel uit de oven kies je voor mijn witlof met sinaasappel of deze heerlijke witlof met burrata en gekarameliseerde ui.

Witlof met kip en roomsaus

Witlof met kip en roomsaus

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 3 stronken witlof
  • 1 el olijfolie
  • 3 el droge witte wijn (bouillon of water kan ook)
  • 500 gr kipfilet
  • 25 gr boter
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 knoflookteen

Voor de saus

  • 25 gr boter
  • 1 el bloem
  • 300 ml melk
  • 150 ml creme fraiche
  • 4-6 salie blaadjes
  • 4-5 tl mosterd
  • 50 gr geraspte kaas

Instructies

    Verwarm de oven voor op 180 C. Haal de uiteinden van de lof eraf, eventuele lelijke blaadjes van de buitenkant ook en snij de lofstronkjes in vieren (in de lengte). Giet de olijfolie over de bodem van een platte ovenschaal en leg de partjes witlof erin. In een enkele laag met de gesneden kant boven. Giet hier de wijn overheen en dek af met aluminiumfolie. Zet voor tien minuten in de oven terwijl je de rest van de ingredieënten bereid.
    Snij de kip in strips van 1 cm dik. Doe er peper en zout op en smelt de boter in een grote koekenpan tot goed warm. Voeg de kip eraan toe en bak dit 4-5 minuten of tot de kip goudbruin kleurt. Voeg de gesnipperde ui en knoflook eraan toe en bak dit voor een minuut mee.
    Haal de ovenschaal uit de oven en voeg het kipmengsel toe aan de lof. Doe de folie er weer even op en zet aan de kant terwijl je de saus maakt.
    Smelt de boter voor de saus in de koekenpan (die hoef je niet eerst te wassen) en roer dan de bloem erdoor. Giet geleidelijk de melk erin terwijl je continue roert tot het mengsel iets dikker wordt.
    Haal van het vuur en roer de creme fraiche, de salie en de mosterd erdoor. Proef en voeg eventueel nog wat extra mosterd toe of peper en zout als je denkt dat het nodig is.
    Giet de saus over de witlof en kip heen en dek het geheel af met geraspte kaas. Zet dit – zonder de folie – nog 25-30 minuten in de oven tot de saus bubbelt en de kaas goudbruin is geworden

Nog meer lekkers