Moederdag

Moederdag vieren we in Nederland op de tweede zondag van mei. Op deze dag staan we eventjes stil bij het moederschap. Dat doen we door moeders in het zonnetje te zetten. Dat kan met een mooi compliment, maar natuurlijk ook met een mooi (eetbaar) cadeau.

Hoe is Moederdag ontstaan?

Wist je dat Moederdag een eeuwenoude traditie is? Moederdag is namelijk in het begin van de 20e eeuw ontstaan. In 1908 organiseerde Anna Jarvis uit West Virginia een herdenking voor haar moeder, die een actieve rol had gespeeld in het oprichten van Moederdag als een nationale feestdag. De herdenking werd gehouden in de St. Andrew’s Methodist Church in Grafton, West Virginia, waar haar moeder had onderwezen. Het succes van deze herdenking zorgde ervoor dat Anna Jarvis campagne voerde om Moederdag officieel te maken als een nationale feestdag in de Verenigde Staten. In 1914 verklaarde de Amerikaanse president Woodrow Wilson Moederdag officieel als een nationale feestdag op de tweede zondag van mei. Sindsdien wordt Moederdag gevierd in veel landen over de hele wereld.

Moederdag ontbijt of brunch

In veel Nederlandse huishoudens wordt Moederdag ingeluid met een heerlijk zelfgemaakt ontbijtje op bed of een gezellige brunch. Het leuke van een food cadeau, is dat je het heel persoonlijk kunt maken. Zo kun je precies maken wat jouw moeder lekker vind. Zelf kan ik hier echt ontzettend van genieten!

Om je een beetje op weg te helpen zet ik mijn lekkerste ontbijt en brunch ideetjes voor je op een rijtje: Moederdag ontbijtplank met kaas wentelteefjesMoederdag pannenkoeken mét limoenmascarpone, cranberry mimosa: Moederdag cocktail, Madeleines: klassieke Franse cakejes, red velvetBelgische wafels met burned buttersaus, feestelijk omelet: met fruit en cottage cheese, zomerse fruitsalade, aardbeien scones met witte chocolade en cranberry ricotta scones.

Moederdag taart

Taart is ook erg populair om te geven en vooral om te eten op Moederdag. Waarom dat is, is niet helemaal duidelijk. Zo zijn er twee theorieën. Ten eerste is taart een symbool voor feestelijke dagen en het eten van taart op Moederdag is dan ook een manier om de dag extra te speciaal te maken. Een andere theorie is dat taart een traditioneel cadeau is dat kinderen aan hun moeders geven op Moederdag, en dat het delen van een stukje taart een manier is om de band tussen moeders en kinderen te vieren.

Maar ongeacht de reden, het eten van een stukje taart is vooral heel erg lekker. Ik zou dus zeggen, enjoy! Dit zijn de lekkerste Moederdag taarten: de ultieme Moederdag taartcitroen-kwarktaart met aardbeienrabarber cheesecakeCharlotte Russe met frambozenhartvormige blondie met frambozen-botercrèmepistache cranberry cheesecake, carrot cake voor mama en grote Parijse boltaart.

Meer recepten vind je natuurlijk op miljuschka.nl.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Hot, hot, hot

Populaire Thema's

Op zoek naar een lekker recept? Ik heb er genoeg voor je! Hoe, wat, waar?
Kies een thema hieronder en ik geef je alles wat ik heb.

Alle categorieën
Alle categorieën