Belgische wafels met burned buttersaus
40 minuten
Belgische wafels
Wie houdt er nou niet van een echt goede wafel? Favoriet hier zijn toch wel de Belgische wafels die door de gist en het geklopte eiwit net even wat luchtiger zijn dan een ‘gewone’ wafel. En als je dan toch wafels gaat maken, dan kun je maar beter de lekkerste topping ooit maken.
Eigenlijk heten deze wafels Brusselse wafels; ze zijn rechthoekig en een beetje zacht. In tegenstelling tot Luikse wafels, die wat harder gebakken worden en minder chewy zijn. Je herkent deze aan de afgeronde hoeken en de knisperend zoete suikerpareltjes die er soms in zitten.
Ongelukje
Eigenlijk was het maken van de saus min of meer een ongelukje. Ik was in eerste instantie van plan om bij de Belgische wafels een traditionele Burned butter te maken. Dat is meestal niet meer dan bruin gebrande boter met wat zoetstof erin. Laten koelen en dan doorkloppen. Lekker, maar op de een of andere manier wilde het na het koelen niet lekker romig worden.
Ik had nog wat gecondenseerde melk staan en appelstroop en dat bleek dus de ultieme combinatie te zijn! Dus wat je ook doet; maak vooral deze saus erbij. Doet het natuurlijk ook geweldig met pannenkoeken of over ijs.
Liever een glutenvrije wafel? Probeer dan eens deze glutenvrije wafels met mango. Alhoewel ook die prima werken met deze saus erbij!
Belgische wafels met burned buttersaus
Ingrediënten
Ingrediënten
- 175 gr bloem
- 125 ml melk
- 125 ml water
- 50 gram roomboter ongezouten
- 7 gram droge gist
- 1 ei
- Snuf zout
Voor de saus
- 150 gr roomboter zonder zout
- 80 ml ahornsiroop
- 2 el appelstroop
- 75 ml gecondenseerde melk
Instructies
Instructies
- Begin eerst met het maken van de botersaus. Hiervoor smelt je de 150 gr boter in een pannetje en dit laat je voor een minuut of 5 rustig doorpruttelen tot de boter een karamelkleur krijgt.
- Let wel op want het gaat - net als met karamel - ineens hard en je wilt geen verbrande boter.
- Zodra de boter mooi bruin is voeg je hier de ahornsiroop toe. Dit laat je nog even samen pruttelen tot het ietsje is ingedikt. Doe het over in een kommetje en zet in de koelkast voor minimaal 30 minuten.
- Ga nu verder met het beslag voor de wafels.
- Smelt de 50 gr boter in een pannetje en laat dit afkoelen.
- Neem een andere steelpan en doe hier water en melk in. Verwarm dit tot het lauwwarm is. Breng zeker niet aan de kook! Voeg de gist erbij en zet apart.
- Neem nu een ruime mengkom en doe hier de bloem in. Je giet geleidelijk het melkmengsel erbij en meng het met een garde tot een egaal beslag.
- Splits nu het ei en klop het eiwit stijf. De eidooier doe je door het beslag.
- Voeg de afgekoelde boter en een beetje zout toe en roer weer om. Als laatste vouw je het geklopte eiwit erdoor.
- Laat het deeg nu voor een minuutje of 45 afgedekt rijzen.
- Haal de gebrande boter uit de koelkast en klop dit los met de appelstroop en de gecondenseerde melk. Je moet het even goed doorkloppen tot je een romige saus hebt.
- Bak de wafels volgens de gebruiksaanwijzing van het apparaat en serveer met de gebrande boter saus.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.