Madeleines: klassieke Franse cakejes

45 minuten

Madeleines: een klassieke Franse lekkernij voor bij de koffie. Deze prachtige zoete cakejes zijn perfect voor de zondag-bakdag, of voor Moederdag!

Madeleines

Deze schelpvormige cakejes zijn afkomstig uit Frankrijk. Als we de verhalen mogen geloven, komen madeleines uit de 18e eeuw. Een boerin genaamd Madeleine zou plots hoog bezoek krijgen, en deze koekjes hebben gebakken met de ingrediënten die zij op dat moment in huis had. Madeleines hebben een bijzondere vorm, en maak je met behulp van een madeleine bakvorm. Deze is natuurlijk echt essentieel om in de keuken te hebben, om deze cakejes te bakken.

Bakken op verschillende temperatuurstanden 

Madeleines zijn perfect als ze een ‘buikje’ hebben. Je creëert deze buikjes door de buitenkant te bakken, en vervolgens alleen de binnenkant nog te laten rijzen. Je bakt de cakejes daarom eerst kort op een hoge temperatuur, en bakt ze vervolgens af op een lagere stand.

Serveer ze het liefst nog een beetje warm, bij een kop thee of sterke espresso. Lekker in de middag, maar zeker ook als friandise bij de koffie na het diner. Succes!

Tip: deze cakejes zijn heerlijk in combinatie met de warme chocolademelk de luxe

Madeleines

Madeleines

Madeleines

4.06 van 18 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 12 stuks

Benodigdheden

  • Bakvorm voor madeleines
  • spuitzak

Ingrediënten
 

  • 150 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 75 gram boter gesmolten en afgekoeld (maar niet gestold!)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 citroen
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Klop de eieren met suiker en vanille extract tot het wit en schuimig is. Meng de afgekoelde, gesmolten boter erdoor, gevolgd door bloem, zout, bakpoeder, geraspte schil van de citroen en een eetlepel citroensap. Spatel door elkaar tot een beslag zonder klontjes. Doe in een spuitzak en leg 15 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Vet de bakvorm in met bakspray en strooi er een beetje bloem over. Klop het overtollige bloem er af en spuit het beslag in de vormpjes. Zet de bakvorm in de oven, verlaag de temperatuur na 5 minuten naar 170°C en bak dan nog ongeveer 10 minuten. Controleer de gaarheid door er een satéprikker in te steken, die moet er droog uitkomen.
  • Laat een beetje afkoelen en serveer halfwarm.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.