Charlotte Russe met frambozen

Tijd

Deze Charlotte Russe met frambozen is een koninklijk taartje die een echte centerpiece op tafel is na een lang diner. Of je serveert ‘m natuurlijk overdag met de thee! Door de frambozen wordt hij extra feestelijk.

Hier komt de Charlotte Russe vandaan

Wist je dat Charlotte de naam is voor vele nagerechten? Deze nagerechten kunnen hartig of zoet zijn, en kunnen warm of koud geserveerd worden. Daarnaast worden deze charlottes vaak gemaakt met behulp van de charlottevorm – zo’n hoog rond bakblik, vaak met gewelfde randen. 

Waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Zo zou de naam verwijzen naar de Britse Prinses Charlotte uit het begin van de negentiende eeuw, maar anderen denken dat het afstamt van het Engelse woord ‘charlyt’. Dit betekent namelijk custard. 

Dit zit er in een Charlotte Russe

Een Charlotte Russe is een koud nagerecht bestaande uit bavarois (lichte pudding) van room en vruchtjes bedekt met lange vingers. Vroeger er werd er voor de afdekking ook brood gebruikt, maar tegenwoordig is dat minder gebruikelijk en zie je vrijwel altijd cake of lange vingers. Het is ook een optie om ijs als vulling te gebruiken in plaats van de bavarois. 

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen. 

Charlotte Russe met frambozen

Charlotte Russe met frambozen

Tip: houd rekening met de koeltijd voor dit recept!
3.76 van 25 stemmen
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Koek & Gebak
Porties 10 personen

Benodigdheden

  • hoge taartring van ongeveer 18 cm
  • Mixer
  • staafmixer
  • spuitzak met gladde spuitmond

Ingrediënten
 

  • 3 eieren
  • 95 g zelfrijzend bakmeel
  • 95 g suiker
  • 1 g zout
  • 3 g vanillesuiker
  • 1 citroen alleen de rasp

Vulling

  • 450 g frambozen
  • sap van 1 citroen
  • 9 blaadjes gelatine
  • 565 g crème fraîche
  • 110 g suiker
  • 225 g slagroom
  • 20 lange vingers

Instructies
 

  • Zet een steelpannetje met een dun laagje water op het vuur. Neem een hittebestendige kom die hierop past, maar het water niet raakt. Doe hier de eieren in met de suiker, het zout en citroensap. Verwarm deze rustig au bain-marie tot de suiker goed is opgelost.
  • Doe het mengsel over in de mixerkom en klop dit op hoog tempo voor 15-20 minuten tot het mengsel koud, dik, wit en mooi luchtig is. Zeef hier nu het zelfrijzende bakmeel overheen en gebruik een spatel om het luchtig door het beslag te scheppen.
  • Neem een spuitzak en doe hier een gladde spuitmond in. Vul de spuitzak met het beslag.
  • Verwarm de oven voor op 170˚C.
  • Spuit het beslag in strepen van 8 cm op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Laat genoeg ruimte over tussen de strepen. Bestrooi deze lange vingers met een klein beetje suiker en bak ze in ongeveer 13-15 minuten gaar in de oven op 170˚C. Laat de lange vingers nog even een paar minuten nagaren als je de oven uitzet. Haal ze dan uit de oven en laat ze volledig afkoelen voor je ze verder verwerkt.
  • Je hebt nu een hoge taartring nodig van ongeveer 18 cm. Smeer die aan de binnenkant in met wat olie. Dat maakt het straks makkelijker om te verwijderen. Plaats de ring op een mooi bord waarop je de Charlotte Russe straks gaat serveren. Ideaal als het midden van het bord mooi plat is; dat maakt het opmaken handiger.
  • Hou een stuk of 15-20 frambozen apart om de taart straks mee te garneren. De rest pureer je met het citroensap in de staafmixer. Haal de frambozenpuree door een zeef om de pitjes te verwijderen.
  • Week de gelatineblaadjes minimaal 5 minuten in koud water.
  • Doe de crème fraîche in de kom van de mixer en voeg de suiker hieraan toe. Klop dit voor een minuutje of 5 en spatel er dan de frambozenpuree door.
  • Neem een klein steelpannetje en zet die op het laagste pitje. Knijp de gelatine uit en smelt die in de steelpan. Let op dat het niet te heet wordt! Haal meteen van het vuur zodra het mengsel gesmolten is. Roer 4 eetlepels van de frambozenroom door de gelatine en voeg dit dan bij de rest van de frambozenroom.
  • Mix nu de slagroom tot stijve pieken en spatel (vouw) dit voorzichtig door de frambozenroom. Strijk hier allereerst wat van op de bodem van de taartring. Nu steek je de lange vingers met de gesuikerde kant naar buiten langs de binnenkant van de ring in de room. Je doet dit tot je het cirkeltje rond bent. Zorg dat ze mooi recht staan en strak tegen de rand aan.
  • Vul de ring nu met de rest van de room terwijl je zorgt dat de lange vingers niet omvallen. Strijk de bovenkant glad en zet minimaal 4 uur in de koeling.
  • Verwijder de ring voorzichtig, met beleid. Garneer de Charlotte Russe met de frambozen en bind eventueel een traditionele strik om de taart heen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Charlotte Russe met frambozen

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!