Citroen-vanillecake met rabarbercompote

Tijd

Deze citroen-vanillecake met rabarbercompote is een zomers feestje! Check goed wanneer de rabarber in het seizoen is. Je zou deze cake ook eventueel met andere fruitcompote kunnen serveren, als rabarber niet voorradig is.

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen. 

Citroen-vanillecake met rabarbercompote

Citroen-vanillecake met rabarbercompote

No ratings yet
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Koek & Gebak
Porties 12 personen

Ingrediënten
 

  • 200 g witte basterdsuiker
  • 210 g boter op kamertemperatuur
  • 1 tl vanillepasta
  • 2 citroen rasp
  • 1 mespunt zout
  • 200 g eieren 4 medium eieren
  • 200 g patentbloem

Rabarbercompote

  • 500 g rabarber
  • 70 g rode port
  • 70 g kristalsuiker

Extra nodig

  • rasp van 1 citroen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 165˚C.
  • Neem de mengkom van de keukenmachine en doe hierin de zachte boter met de basterdsuiker, vanille, citroensap en zout. Klop dit door tot het lichtgeel en romig wordt.
  • Voeg nu een voor een de eieren toe. Zeef de bloem boven de kom en voeg de citroenrasp toe. Spatel dit samen door het beslag heen. Vet een cakeblik van 25 cm in en bekleed met bakpapier.
  • Doe het beslag nu in de cakevorm en zet het in de oven voor een minuut of 40 of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm voor je hem uit de vorm haalt en verder laat afkoelen op een cakerek.

Rabarbercompote

  • Was de rabarber even en snij de stengels in stukken van ongeveer 5 cm. Neem een steelpan en voeg hieraan de port en de suiker toe. Doe hier de rabarber bij en zet het vuur aan. Denk niet dat je te weinig vocht hebt want er komt heel veel vocht vrij uit de rabarber. Dat duurt even maar het komt goed. Breng het rustig aan de kook tot de rabarber mooi gaar is. Dat zie je vanzelf want de rabarber valt dan uit elkaar in de karakteristieke stukjes. Laat de rabarber afkoelen tot deze lauwwarm is.

Serveren:

  • Om de cake te serveren strooi je er nog wat verse citroenrasp overheen. Serveer de citroencake met de rabarbercompote erbij.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Citroen-vanillecake met rabarbercompote

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!