De ultieme Moederdag taart

1 uur 15 minuten

Het is bijna Moederdag en wat is er nu een beter cadeau dan een zelfgebakken taart? Nee precies, niets! Dit is de ultieme Moederdag taart gemaakt met heel veel liefde. Het leuke aan deze taart is dat je er alles op kan schrijven wat je maar wilt. Dus geef je hem liever aan je vader voor Vaderdag? Maak dan gewoon van “Voor Mama” de tekst: “Voor Papa”. 

Zo is Moederdag ontstaan

Toch weer even terug naar Moederdag. Wist je dat dit al een eeuwenoude traditie is? Moederdag is namelijk in het begin van de 20e eeuw ontstaan. In 1908 organiseerde Anna Jarvis uit West Virginia een herdenking voor haar moeder, die een actieve rol had gespeeld in het oprichten van Moederdag als een nationale feestdag. De herdenking werd gehouden in de St. Andrew’s Methodist Church in Grafton, West Virginia, waar haar moeder had onderwezen. Het succes van deze herdenking zorgde ervoor dat Anna Jarvis campagne voerde om Moederdag officieel te maken als een nationale feestdag in de Verenigde Staten. In 1914 verklaarde de Amerikaanse president Woodrow Wilson Moederdag officieel als een nationale feestdag op de tweede zondag van mei. Sindsdien wordt Moederdag gevierd in veel landen over de hele wereld.

Taart en Moederdag

Nu krijgen moeders vaak sieraden, bloemen of een zelfgemaakt fotolijstje van macaroni, maar taart is natuurlijk een heel goed cadeau. Taart is ook erg populair om te geven en vooral om te eten op Moederdag. Waarom dat is, is niet helemaal duidelijk. Zo zijn er twee theorieën. Ten eerste is taart een symbool voor feestelijke dagen en het eten van taart op Moederdag is dan ook een manier om de dag extra te speciaal te maken. Een andere theorie is dat taart een traditioneel cadeau is dat kinderen aan hun moeders geven op Moederdag, en dat het delen van een stukje taart een manier is om de band tussen moeders en kinderen te vieren.

Maar ongeacht de reden, het eten van een stukje taart is vooral heel erg lekker. Ik zou dus zeggen, enjoy!

Ultieme moederdagtaart

De ultieme Moederdag taart

3.89 van 26 stemmen
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Zoet

Benodigdheden

  • Mixer of keukenmachine
  • 2 bakvormen van 22 cm, ingevet met boter en bodem bekleed met bakpapier
  • staafmixer
  • Eventueel uitstekertjes in de vorm van een hart
  • Eventueel een zeef

Ingrediënten
 

  • 850 gr roomboter + extra voor invetten
  • 400 gr suiker
  • 8 eieren maat M   
  • 400 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder 
  • 40 gr cacao 
  • 120 gr frambozen (eventueel diepvries)  
  • 160 gr poedersuiker  
  • 180 gr vanillevla 
  • Snuf zout  

Versiering  

  • 100 gr roze fondant
  • 100 gr witte fondant
  • 100 gr rode fondant
  • (hartjes)sprinkles/strooisel
  • Chocolade schrijfstift

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (elektrisch), 150 graden (hetelucht). Laat eventueel de diepvries frambozen ontdooien.
  • Mix de suiker met 400 gram in blokjes gesneden boter, in ca. 10 minuten licht en romig. Voeg één voor één de eieren toe en klop alles goed door. Mix de bloem, bakpoeder, snuf zout en cacaopoeder en mix tot een glad beslag. Verdeel het beslag in tweeën en verdeel het chocoladebeslag over de twee bakvormen. Bak in 30-35 minuten gaar. Test of de cakes voldoende gaar zijn door een satéprikker in de cake te prikken, komt hij er droog uit dan is de cake gaar - zo niet zet hem nog eens 5 minuten terug in de oven.
  • Laat 10 minuten in de vorm afkoelen voor je de cakes uit de vorm haalt. Zet de cakes 30 minuten in de vriezer zodat de lagen goed kunnen afkoelen.
  • Maak de frambozen botercrème. Pureer de frambozen met een staafmixer glad. Duw eventueel door een zeef zodat de pitjes eruit gaan en je een gladde puree overhoudt.
  • Klop de poedersuiker met de in blokjes gesneden boter met een mixer in ca. 10 minuten tot een lichte en luchtige crème. Voeg vanillevla toe en mix nog eens 3 minuten goed door. Klop tot slot de frambozenpuree erdoor en mix nog eens 2-3 minuten door. Let op: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn anders kan de botercrème schiften.
  • Halveer de cakes horizontaal, zodat je in totaal 4 lagen krijgt. Besmeer elke laag met botercrème. Stapel de lagen op elkaar. Besmeer de bovenkant van de taart met botercrème.   
  • Rol witte, roze en rode uit tot platte dunne platte rechthoeken, en snijd of druk met een hartenvormpjes verschillende formaten harten eruit. Druk ze tegen de zijkanten en bovenkant van de taart. Schrijf met een chocolade pen ’voor mama’ op de taart.   
  • Tip!
    Bij het maken van botercrème moeten alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben, anders gaat je botercrème schiften. Is dit toch gebeurd? Geen paniek, zet de kom op een pan met een laagje water, verwarm de botercrème een klein beetje. En klop daarna met een mixer opnieuw goed door. Herhaal eventueel als dat nodig is.  

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Ultieme moederdagtaart

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.