Vier seizoenen groente

Zo vier ik de lente – na een winter vol knollen – graag met typische voorjaarsgroente zoals asperges, radijs, rabarber en spinazie. Groene asperges met pistachepesto bijvoorbeeld: onweerstaanbaar lente-eten.

In de zomer is er nog meer om je op te verheugen. Van aubergine tot bloemkool, bleekselderij, komkommer, mais, paprika, sla en tomaat, het zijn allemaal groente die horen bij de Nederlandse zomer.

In de herfst zijn er paddenstoelen in overvloed, wordt broccoli geoogst en zijn er eindelijk weer pompoenen, om bijvoorbeeld deze goddelijke pompoengnocchi van te maken.

We sluiten het groentejaar af met wat meer robuuste soorten, zoals boerenkool, knolselderij, pastinaak, prei, rode biet en winterpeen.

Groenten

Het liefste eet ik groenten uit mijn eigen moestuin. Vers, onbewerkt en ik vind ze stuk voor stuk prachtig.Ā Ik ben echt dolgelukkig met onze moestuin. Het heeft ons heel wat zweet en tranen gekost, maar we zijn vastberaden om er dit jaar weer een prachtige groene oase van te maken.Ā Het is toch fantastisch om verse groenten uit je eigen tuin te kunnen oogsten. Ik maak er de lekkerste gerechten mee,Ā yummmmie!

Hoeveel gram groente per dag?

Groenten zijn goed voor jouw gezondheid, daarover heb ik geen twijfel. Ze bevatten namelijk allerlei belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Hoeveel groenten je op een dag moet eten kan variƫren. Zelf probeer ik minimaal 200 gram groente per dag te verwerken in mijn gerechten. Dat lijkt misschien veel, maar als je er een gewoonte van maakt, valt dat reuze mee.

Groente bereiden

Het bereiden van groente kan op allerlei manieren. Zo kun je het stomen, roosteren, grillen, wokken, koken en rauw eten. Zelf vind ik groente uit de oven en gegrilde groenten misschien nog wel het lekkerste.

Ben je op zoek naar een lekkere maaltijd met groente uit de oven? Probeer dan eens een traybake uit. In mijn traybakes verwerk ik altijd een flinke portie aan groente. Daarnaast kost het je bijna geen tijd om ze te maken. Alle ingrediënten gaan op een plaat, de oven doet de rest van het werk. Benieuwd? Probeer dan eens mijn vega traybake met pompoen, bloemkool en kikkererwten, prei en zoete aardappel traybake met kaas en spekjes of makkelijke traybake AVG.

Vervang jij een stuk vlees liever door een flink stuk groente? Probeer dan ook eens mijnĀ zonnebloem steak,Ā hele geroosterde bloemkool met citroen en geitenkaas,Ā rode kool steak,Ā knolselderijsteak met Italiaanse groene kruidensaus en (veel) kappertjesĀ ofĀ hele knolselderij met paddenstoelen.

Ben je toe aan een groen bord vol? Probeer dan mijnĀ green goddess salade (vega),Ā groene aspergesoep,Ā lekkerste groene salade ooit – met kruidenyoghurt-dressing,Ā salade van parelcouscous en groene groenten,Ā romige groene groentesoepĀ enĀ groene shakshuka met extra veel groente.

Zin in een stoofpot vol groente? Dan zijn deze gerechten echt een must try:Ā gezonde winterse groentestoof,Ā kipstoof: een winterse maaltijd,Ā vegan linzenstoof met aubergine,Ā pittige pompoenstoof met kaasknoedels,Ā surf ā€˜n’ turf stoofpotjeĀ enĀ coq au vin: stoofpot van kip in rode wijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Hot, hot, hot

Populaire Thema's

Op zoek naar een lekker recept? Ik heb er genoeg voor je! Hoe, wat, waar?
Kies een thema hieronder en ik geef je alles wat ik heb.

Alle categorieƫn
Alle categorieƫn