Hele knolselderij met paddenstoelen

1 uur 55 minuten

Deze geroosterde knolselderij met paddenstoelen is het bewijs dat je helemaal geen vlees hoeft te serveren om met kerst een verpletterende indruk te maken. Een super smaakvol gerecht waar zelfs niet vegetariërs blij van worden.

Weet wat je eet

De knolselderij is de knol van de selderijplant. Deze groeit net boven de grond en is ongeveer 10 centimeter groot. Je bent deze vast weleens tegengekomen in een moestuin, bij de groenteboer of in de supermarkt. Daar liggen ze vaak vooraan op de groenteafdeling. De knol wordt vooral in het najaar veel gegeten en heeft een milde smaak met een hint van anijs. Ze zijn niet moeders mooiste, maar de smaak is echt verrukkelijk! 

Hele knolselderij met paddenstoelen en spruitjes

De knolselderij is in mijn ogen zeer onderschat. Je kunt deze veelzijdige knol overigens op veel verschillende manieren bereiden. Braden, grillen, bakken of stoven, deze knol kan het allemaal. Voor dit gerecht gaan wij ‘m roosteren in de oven. Gebruik hiervoor een ruime ovenschaal, zoals deze van Staub. Ik serveer de knolselderij met gebakken paddenstoelen en spruitjes. Lekkerder kan bijna niet!

Hele knolselderij met paddenstoelen

Hele knolselderij met paddenstoelen

5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Aluminiumfolie
  • staafmixer

Ingrediënten
 

  • 4 knolselderij ca 350 gr per knolselderij
  • 4 el olijfolie
  • 150 g gorgonzola
  • 40 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 250 g crème fraîche
  • 5 flinke uien ca 500 g
  • 40 g roomboter
  • 2 tl bruine basterdsuiker
  • 4 tijm
  • 4 rozemarijn
  • 500 g paddenstoelenmix
  • 375 g spruitjes
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht)
  • Boen de knolselderij schoon. Je maakt per persoon 1 knolselderij. Dep ze daarna goed droog en snijd de onderkant met de wortels eraf zodat ze blijven staan, snijd het kapje aan de bovenkant eraf zodat hij recht is.
  • Meng in een kommetje 4 eetlepels olijfolie met peper en zout. Bestrijk de knolselderij rondom met de olie en wikkel ze in aluminiumfolie. Leg ze op een bakplaat en zet 1,5 uur in de oven. Test na 1,5 uur of de binnenkant zacht is door er met een spies in te prikken (wanneer dit gemakkelijk gaat is de knolselderij gaar, zet anders nog 20-25 minuten terug in de oven).
  • Maak ondertussen de vulling. Pureer met een staafmixer de gorgonzola met de geraspte Parmezaanse kaas en crème fraîche in een hoge maatbeker tot een mooie gladde crème. Breng op smaak met peper en zout en zet tot gebruik in de koelkast.
  • Haal de schil van de uien en snijd ze in parten. Verhit een scheutje olijfolie en klontje roomboter (ca. 20 gram) in een koekenpan en bak ze in 4-5 minuten rondom bruin. Strooi de basterdsuiker erover en bak 1-2 minuten mee. Haal uit de pan.
  • Ris de blaadjes en naaldjes van de kruiden en hak fijn. Maak de paddenstoelen schoon en snijd grote paddenstoelen in plakjes. Hak de onderkant van de spruitjes en haal de blaadjes van de spruitjes los. Smelt opnieuw een klontje boter (ca. 20 gram) in de koekenpan en bak de paddenstoelen samen met de kruiden en spruitjes in 4-5 minuten rondom bruin. Voeg de uien toe en bak ze 1-2 minuten mee.
  • Vul de knolselderij met de uien en paddenstoelen. Schep er een flinke eetlepel gorgonzola crème op serveer de rest ernaast.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Hele knolselderij met paddenstoelen

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.