Springrolls met buikspek en garnalen – Gỏi Cuốn

Tijd

Ik hou enorm van verse springrolls, die eigenlijk (als ze niet gefrituurd worden) summerrolls heten. Het is makkelijk om te maken, gezond en je kunt er zoveel groentes in verwerken als je zelf wilt.

In dit geval gebruikte ik buikspek en garnalen en serveer die met een lekker hoisinsausje.

Maken van de springrolls

Voor dit recept begin je aan het element dat het langste duurt. Dat is natuurlijk het buikspek. Ik kook het in water voor 30 minuten. Het is het lekkerste als je het daarna nog even roostert in de gril of op de barbecue. Niet noodzakelijk maar wel het best qua smaak.

Ben je geen fan van buikspek of heb je geen zin om zo lang te wachten? Je kunt het ook weglaten of je kunt het vervangen voor bijvoorbeeld gekookte kip in deze springrolls. In beide gevallen is het erg lekker.

Qua smaak is het een totaal andere beleving dan de springrolls die ik al eerder deelde met de gefrituurde vis.

Vulling

Behalve het buikspek en de garnalen gaan er in de springrolls ook veel groentes. Het lekkerste is het met knapperige groentes zoals komkommer en wortel. Snij die dan in dunne reepjes of rasp de wortel als dat makkelijker gaat. Rijstnoedels vind ik er absoluut ook bij horen dus dat is een must voor de lekkerste springrolls.

Het hoisinsausje is heerlijk als dip maar je kunt het ook bijvoorbeeld serveren met sweet chili saus voor een instant snel klaar dipje. Check het recept hieronder hoe je de snelle hoisinsaus zelf maakt.

 

Springrolls

Springrolls met buikspek en garnalen – Gỏi Cuốn

Wie houdt er nou niet van springrolls?
4.5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 45 min
Gang Bijgerecht
Keuken Vietnamese
Porties 12 portie(s)
Calorieën 344 kcal

Benodigdheden

  • grillpan of barbecue (optioneel)
  • Schone, vochtige theedoek

Ingrediënten
 

  • 300 gr buikspek
  • 75 gr wortel
  • 1/4 komkommer
  • 3 lente-uien
  • 240 gr dunne rijstnoedels
  • 12-15 rijstvellen
  • 12-15 blaadjes kropsla of little gem
  • 300 gr garnalen gekookt
  • Koriander
  • Munt

VOOR DE HOISINDIP

  • 1 chilipeper
  • 1 handje pinda’s
  • 1 el olie
  • 1 el knoflook fijngesneden
  • 125 g hoisinsaus
  • 1 el pindakaas
  • 40 ml water

Instructies
 

  • Breng een pan gezouten water aan de kook, voeg het buikspek toe. Laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen. Giet het vlees af en laat afkoelen*. Snijd het buikspek vervolgens in dunne plakjes.
  • Snijd de wortel en komkommer in dunne reepjes (julienne). Snijd de lente- uien in dunne ringen. Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel af onder koud water.
  • Doop een rijstvel enkele seconden in lauw water en leg het op de vochtige theedoek. Leg achtereenvolgens wat van de sla, noedels, wortel, komkom- mer, lente-uien, het buikspek, de garnalen, koriander en munt iets onder het midden van het rijstpapier. Vouw het deel van het rijstpapier dat naar je toe ligt over de vulling en rol naar het midden. Vouw de zijkanten in en rol helemaal op. Maak op dezelfde manier de overige rollen.
  • Halveer voor de hoisindip de chilipeper in de lengte en verwijder de zaad- lijsten. Snijd de chilipeper fijn. Hak de pinda’s fijn.
  • Verhit de olie in een pannetje en bak hierin de knoflook goudbruin. Voeg hoi- sinsaus, pindakaas en water toe en roer goed door. Laat het geheel 1 minuut zachtjes koken. Schep de saus in een kommetje, bestrooi met de chili en pinda’s en serveer bij de gevulde rollen.
  • * Gril het buikspek eventueel in de grillpan of op de barbecue rondom goudbruin.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 344kcalKoolhydraten: 34gProteine: 12gVet: 17gVerzadigde vetten: 5gTrans Fat: 1gCholesterol: 83mgNatrium: 528mgKalium: 181mgVezels: 2gSuiker: 4gVitamine A: 1215IUVitamine C: 8mgCalcium: 64mgIJzer: 2mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!