Groene shakshuka met extra veel groente

30 minuten

Groene shakshuka

Wist je dat we in Nederland echt erbarmelijk weinig groentes eten per dag en per persoon? We ontbijten met een boterham, we lunchen met een boterham en ‘s avonds eten we dan een beetje groente. Maar zelden kom je tot de aanbevolen 250 gram groente per dag. En nog beter zou het zijn om 500 gram groente per dag te eten. Deze groene shakshuka gaat je erbij helpen!

Groentes

Voor sommige mensen echt een onoverkomelijk groot probleem. De oplossing is om bij elke maaltijd wat groentes te nemen. Dus niet die standaard boterham met hagelslag, maar bijvoorbeeld een boterham met kaas, komkommer en tomaat. Of een cracker met hummus en gerookte paprika.

Het hoeft niet perse heel ingewikkeld te zijn. Maar gerechten zoals deze groene shakshuka helpen ongetwijfeld mee om je groente quota van de dag te halen. Ik eet de groene shakshuka meestal zo, zonder andere dingen erbij maar vind je dat te kaal? Dan kun je er lekker brood bij serveren of iets als aardappeltjes.

Maken van de groene shakshuka

Al eerder deelde ik met jullie de meer traditionele shakshuka. Die wordt standaard gemaakt met veel tomaten zodat het een roodgekleurde versie is. Hier worden voornamelijk groene groentes gebruikt. Je kunt dit afwisselen afhankelijk van het seizoen.

En het is ook niet verplicht om er alleen maar groene dingen in te stoppen. Ik vind het bijvoorbeeld ook heerlijk om er champignons bij te doen. Het is een behoorlijk flexibel gerecht en kun je aanpassen aan je eigen wensen of de inhoud van je koelkast.

De wat hardere groentes zoals de sperziebonen en de sugarsnaps kook ik altijd even voor. Afgezien van het feit dat ze te hard echt niet lekker zijn, is het met name bij sperziebonen ook geen goed idee. Even voorkoken dus tot al dente. Het gaart nog verder in het gerecht dus dat is goed genoeg.

Pesto

Als snelle smaakmaker gebruik ik hier pesto. Vind ik lekker en is makkelijk om te verwerken maar ook hier kun je gerust variatie aanbrengen. Hou je meer van pittig bijvoorbeeld? Schep er eens een beetje harissa door. Dat geeft het meteen een kick en pit.

groene shakshuka

Groene shakshuka met extra veel groente

4.41 van 159 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Ontbijt
Keuken Midden-oosten
Porties 2 portie(s)
Calorieën 385 kcal

Ingrediënten
 

  • 100 gr sperziebonen
  • 200 gr spinazie
  • 150 gr boerenkool
  • 1 venkelknol in dunne plakjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 100 gr sugarsnaps
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl chilivlokken
  • 3 el pesto
  • 3 eieren
  • 4 el geraspte kaas

Instructies
 

  • Kook de sperziebonen en de sugarsnaps even voor zodat het rauwe eraf is.
  • Verhit een grote wok en bak hierin de venkel, courgette, sugarsnaps en de sperziebonen tot ze beetgaar zijn.
  • Voeg de specerijen toe en de bladgroentes (spinazie en boerenkool) en bak mee tot deze geslonken zijn. Breng op smaak met zout en peper en roer de pesto erdoor.
  • Maak drie kuiltjes in de groente en breek hier je eieren in. Zet het vuur laag en strooi (optioneel) de kaas erover. Bak tot de eieren gaar zijn.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 385kcalKoolhydraten: 32gProteine: 24gVet: 20gVerzadigde vetten: 6gTrans Fat: 1gCholesterol: 261mgNatrium: 601mgKalium: 1995mgVezels: 10gSuiker: 8gVitamine A: 19190IUVitamine C: 186mgCalcium: 490mgIJzer: 8mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.