Rode kool steak

50 minuten

Geroosterde kool, het is iets dat je echt een keer moet uitproberen. Misschien ken je mijn geroosterde bloemkool al, dat is namelijk echt een fantastisch gerecht. Vandaag ga ik nog een stapje verder en ga ik aan de slag met een andere kool: rode kool. Ik tover deze Hollandse topper om tot een lekkere juicy steak met Aziatische smaken. Probeer jij het uit?

Rode kool steak

Creatief zijn in de keuken, ik houd ervan! Ik probeer keer op keer het onderste uit de kan te halen. En dit keer ging ik de battle aan met een rode kool, één van de oudste koolsoorten. Rode kool ken je misschien als wintergerecht, maar de kool is enorm veelzijdig en op verschillende manieren te bereiden. Zo is de kool lekker door salades, in een stamppot, maar ook mega als steak op een burgerbroodje. Al met al bewijst deze ronde rode vriend dat het een goede vleesvervanger is. Zo maakte ik eerder een zomerse salade met rode kool of eet je hem natuurlijk klassiek met appel.

Aziatische twist

Geloof het of niet, maar rode kool hoeft helemaal niet zo Hollands te zijn als je denkt. Zo vind ik het bijvoorbeeld enorm lekker om er een Aziatische twist aan te geven. Zo bestrijk ik de rode kool steaks met een mengsel van ketjap en milde sambal, maak ik een salade van Chinese kool, bosuitjes, wortel, azijn en gembersiroop én maak ik het gerecht helemaal af met wat pindasaus en sesamzaadjes. Mega makkelijk & lekker!

Benieuwd naar steak gerechten die niet vegetarisch zijn? Probeer dan ook eens mijn Philly cheesesteak sandwich, Mexicaanse steak met chipotle en aardappel-maïspuree, steak sandwich, steak salade met komkommer, radijs en wasabi-dressing, steak frites, steak tartaar of steak sandwich met geroosterde tomaat

Rode kool steak 2

Rode kool steak (met Aziatische smaken)

3.73 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 Bakplaat
  • 1 vel bakpapier
  • 1 maatbeker
  • 1 kom

Ingrediënten
 

  • 2 rode kolen (van ongeveer 800 gram)
  • 2 el gembersiroop
  • 4 el milde sambal
  • 4 el ketjap
  • 1/2 Chinese kool
  • 3 bosuien
  • 75 gr wortel julienne
  • 4 el rijstazijn
  • 5 el pindakaas
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • snuf peper
  • snuf zout
  • 1 el sesamolie + extra (sesam)olie om in te vetten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht).
  • Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snijd vervolgens de rode kool in dikke plakken van ca. 2 centimeter. Leg ze naast elkaar op een bakplaat. Meng 1 eetlepel gembersiroop en 1 eetlepel sambal door de sesamolie en schenk over de rode kool plakken (steaks). Bak ze 25 minuten in voorverwarmde oven. 
  • Meng de ketjap met 4 theelepels sambal en bestrijk de rode kool steaks ermee. Zet ze terug in de oven   en bak ze nog eens  10-15 minuten in de oven tot ze zacht en gaar zijn.  
  • Haal ondertussen 4 grotere bladeren van de Chinese kool en houd deze apart. Hak de rest van de Chinese kool zo fijn mogelijk. Snijd de bosui in dunne ringetjes. Meng de julienne wortel, met bosui en Chinese kool. Roer in een kommetje azijn en  1 eetlepel gembersiroop door elkaar en schenk over de groenten. Hussel goed door. 
  • Doe de pindakaas en het 150 milliliter water in een steelpannetje en verwarm dit op laag vuur. Breng het aan de kook terwijl je rustig blijft doorroeren. Laat de pindasaus langzaam indikken tot de gewenste dikte. Roer er 3 eetlepels sambal door.  
  • Leg de Chinese kool bladeren op de borden. Leg op elk blad een rode kool steak, een flinke hand Aziatische salade en zig zag er wat pindasaus over. Bestrooi ten slotte met sesamzaadjes.
  • Tip: grill de rode kool steaks op de BBQ en serveer tussen een burgerbroodje! Ook lekker met zoete aardappelfrites.  

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Rode kool steak miljuschka

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.