Hele geroosterde bloemkool met citroen en geitenkaas
1 uur 40 minuten
Binnenkort een vegetarisch diner en wil je echt een keer uitpakken? Dan is deze hele geroosterde bloemkool met citroen en geitenkaas het perfecte gerecht. Het is een echte vega showstopper.
Bloemkool baby
Bloemkool is super veelzijdig en op verschillende manieren te bereiden. Braden, grillen, bakken of stoven. Hoe je de bloemkool ook bereid, het is een ruwe diamant waar je alle kanten mee op kunt. Vandaag gaan wij deze groente roosteren in de oven. Hiervoor gebruik je het beste een ruime ovenschaal, bijvoorbeeld deze.
Benieuwd wat voor lekkers je nog meer kunt maken met bloemkool? Wat dacht je bijvoorbeeld van deze bloemkoolpilaf? Of probeer eens deze bloemkoolstamppot met crispy mozzarella en tomatensaus. Liever iets lichters? Geen probleem, maak dan deze healthy bowl met bloemkoolrijst. Zo lekker, je zou bijna vergeten dat je groente eet.
Geroosterde bloemkool
De bloemkoolsteak kennen we al een tijdje en deze heeft bewezen dat de bloemkool een prima vleesvervanger is. Dat bewijst deze hele geroosterde bloemkool nog eens een keertje. In plaats van een geroosterde kip of kalkoen is deze bloemkool bij elk etentje een spektakelstuk!
Hele geroosterde bloemkool met citroen en geitenkaas
Benodigdheden
- Ovenschaal of bakplaat
- Knoflookpers
Ingrediënten
- 180 ml olijfolie
- 2 citroenen
- 9 tenen knoflook
- 2 bloemkooltjes ca 500 gram
- 2 el vadouvan kruidenmix
- 25 g hazelnoten
- 25 g amandelschaafsel
- 1 ui
- 20 g roomboter
- 200 ml slagroom
- 100 g zachte geitenkaas
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht).
- Klop in een kommetje de olijfolie met de rasp en het sap van de citroenen door elkaar. Pers 6 tenen knoflook en roer dit samen met de vadouvan kruiden door de olie. Breng verder op smaak met peper en zout.
- Maak de bloemkooltjes schoon, verwijder de buitenste bladeren en snijd de onderkant van de bloemkool af (zo blijft hij ook goed staan). Zet ze rechtop in een ovenschaal en verdeel de citroenolie er over. Rooster ze in 1 uur en 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Kijk na 50 minuten of de bloemkool al gaar en zacht is, prik er met een mes of vork in, als het mes geen weerstand geeft en je er zo doorheen prikt, is de bloemkool gaar.
- Hak de hazelnoten in grove stukken en toast ze samen met het amandelschaafsel in een droge koekenpan, al omscheppend, goudbruin. Schud ze uit de pan op een bord, meng er wat zout door en laat staan tot gebruik.
- Maak de geitenkaassaus. Haal de schil van de ui en 3 tenen knoflook en hak beiden fijn. Smelt de boter in een steelpannetje en bak de ui en de knoflook 2-3 minuten al omscheppend lichtbruin. Schenk rustig de slagroom erbij en breng zachtjes aan de kook. Roer de geitenkaas in stukjes er door en laat tot een saus smelten. Breng de saus verder op smaak met peper en zout.
- Haal de bloemkool uit de oven, leg op een mooie schaal, serveer met de geitenkaassaus en bestrooi met de getoaste noten.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.