Restjes van het kerstdiner: wat doen we ermee?

Ken je dat: je koopt veel te veel eten in voor de Kerstdagen en er blijft altijd over. Altijd! Het is zonde om eten weg te gooien terwijl je het eenvoudig een nieuw leven in kunt blazen. In dit artikel laat ik zien hoe je met de kliekjes en restjes van kerst makkelijk nieuwe gerechten maakt!

Eten nieuw leven in blazen met restjes

Er zijn zoveel mogelijkheden, maar eten weggooien is daar geen van. Stel je voor: je bent aan het afruimen na het kerstdiner en je ziet dat er ontzettend veel over is. Stop het in vershoudbakjes, leg het in de koelkast of vries het in. Vervolgens kun je op de dagen daarna heerlijke salades, pasta’s, soepen en andere gerechten maken. 

Miljuschka’s tips voor restjes van het kerstdiner 

1 – Wentelteefjes van overgebleven brood

Wentelteefjes recept

Wat is er nou lekkerder dan de volgende ochtend zalig te ontbijten met wentelteefjes? Het oude brood is geschikt en brengt je alweer helemaal in de feeststemming. 

Wil je helemaal los gaan met wentelteefjes? Dan kun je eventueel ook de broodpudding maken! 

Hier vind je het recept voor de wentelteefjes.

2 – Sandwich met left-over vlees

philly cheesesteak 23

Lekker een stukje rundvlees gegeten, maar heb je nog wat over? Dan is deze Philly cheesesteak de ideale uitkomst. Vergis je niet, het is namelijk een complete maaltijd. Maar wel een hele smakelijke! 

Heb je andere ingrediënten over? Dan kun je daar natuurlijk ook een vullende sandwich van maken. Denk maar eens aan een broodje brie, een broodje rosbief, een sandwich met kipsalade, een sandwich met zalm of een vega sandwich.  

Hier vind je het recept voor de Philly cheesesteak sandwich

3 – Lasagne met restjes groente, kaas en/of vlees

lasagne met ham en ricotta 2

Laten we eerlijk zijn: tijdens de feestdagen eten we vaak hele lekkere, maar soms veel ongezonde dingen. De groenten haal ik altijd in huis, maar blijven wel vaak over. Hoe handig is het om ze dan in een vullende groentenlasagne te verwerken! Een paar groenten die je makkelijk kunt toevoegen aan je lasagne zijn: wortels, aubergines, courgettes, spinazie en broccoli. Wat je ook over hebt, een lasagne kan nooit te veel groenten bevatten!

Hier vind je het recept voor de lasagne met ham en ricotta

4 – Kaasfondue van kliekjes

Kaasfondue

Kaasfondue is het ultieme kliekjes gerecht! Van de kazen van je kaasplank, de overgebleven groenten, de laatste slokken wijn tot de restjes brood. Alles is in deze kaasfondue te verwerken. Super praktisch, maar vooral heel erg lekker. 

Hier vind je het recept voor de kaasfondue

5 – Frittata: ideale truc om kerst restjes mee op te maken

Frittata van leftovers

Frittata is ook weer zo’n ultiem leftover recept. Van spinazie tot courgette, champignons en alle andere groenten die je nog in de koelkast hebt liggen. Alles kan je op maken met dit gerecht! 

Hier vind je het recept voor de frittata

6 – Groentesoep: alle overgebleven groente erin en pureren maar!

romige groene groente soep

Nog een heerlijk gerecht wat je van je overgebleven groenten kunt maken, is natuurlijk groentesoep. Deze romige groene groentesoep is ideaal om restjes op te maken, en je kunt zelf nog van alles extra toevoegen. Pureer tot een romige geheel en smullen maar!

Hier vind je het recept voor de romige groene groentesoep

 7 – Kip over? Maak kippensoep

Snelle kippensoep

Soep is zoals je net al las, een perfect gerecht om je restjes mee op te maken. Heb je kip over? Maak dan deze snelle kippensoep met mais en prei. Na dagen lang in de keuken te staan, is deze snelle soep ideaal!

Hier vind je het recept voor de snelle kippensoep met mais en prei

8 – Salade met kerstkliekjes

pastasalade met garnaal en avocado

Een salade is eigenlijk altijd goed. 9 van de 10 keer is het ook nog eens snel gemaakt, én dat is natuurlijk ontzettend fijn na de hectische feestdagen. Deze pastasalade met garnalen, avocado en cocktailsaus is perfect voor leftovers. 

Hier vind je het recept voor de pastasalade met garnalen, avocado en cocktailsaus. 

 9 – Pasta pesto, mocht je pesto over hebben

Pasta pesto

Ik maak altijd zelf mijn dipjes voor de feestdagen, dus ook de pesto. Mocht jij nou ook pesto over hebben: gebruik de restjes dan voor deze easy pasta.

Hier vind je het recept voor de pasta pesto.  

10 – Smoothie voor alle restjes vers (of diepvries)fruit

Rood fruit smoothie

Een gezonde boost kunnen wij na de feestdagen allemaal wel gebruiken. Misschien heb je wel een dessert met fruit gemaakt, of ligt het fruit zielig in de fruitschaal. Dan is het tijd om een smoothie te maken! En natuurlijk kun je ook overige spinazie, boerenkool en andere groenten erin verwerken. Kijk maar eens naar deze groene smoothie met boerenkool

Het is ook heerlijk om een ontbijtje te maken in de vorm van een smoothiebowl. Bijvoorbeeld een smoothiebowl met acai en tropischfruit, een smoothiebowl met spinazie en avocado, een nectarine smoothiebowl of een aardbeiensmoothiebowl

Hier vind je het recept voor de frisse rood fruit smoothie

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.