Wat te doen met leftovers van Pasen

Categories: Artikelen

Ik koop altijd te veel eten in voor speciale feestdagen, en er blijft altijd iets over. Het is natuurlijk zonde om eten weg te gooien, zeker als je het gemakkelijk een nieuw leven in kunt blazen. In dit artikel vertel ik je wat je kunt doen met de leftovers van Pasen.  

Wat doe je met de restjes leftovers? 

Na de paasdagen ben ik altijd een tikkie uitgeput. Druk in de weer met kinderen, koken en daarna nog eens alles opruimen. Ik wil alles het liefst zo snel mogelijk opgeruimd hebben, maar eten weggooien is natuurlijk geen optie. Als ik zie dat er veel van iets over is, stop ik het in vershoudbakjes, leg ik het in de koelkast of vries ik het in. De dagen erna eten wij het op als snack of lunch, of maak ik met de restjes een lekker nieuw gerecht.

Miljuschka’s tips voor leftovers van Pasen 

1 – Easter brownies bites van overgebleven paaseitjes 

easter brownie bites

Deze brownies zijn niet alleen hartstikke lekker, maar het is een ideale manier om leftover paaseitjes te gebruiken. Je kunt natuurlijk pure chocola kopen om deze brownie bites te maken, maar heb je toevallig nog veel naturel (dus niet gevulde) eitjes liggen, dan kun je die ook prima gebruiken. 

Hier vind je het recept voor de Easter brownie bites.

2 – Wentelteefjes van overgebleven brood

Wentelteefjes recept

Niets is lekkerder dan de volgende ochtend zalig te ontbijten met wentelteefjes. Het oude brood is hiervoor bij uitstek geschikt en brengt je alweer helemaal in de feeststemming. 

Wentelteefjes van overgebleven brood: ideaal om oude boterhammen mee op te maken. Hier vind je het recept voor de wentelteefjes.

Wist je dat je ook wentelteefjes kunt maken van overgebleven beschuitbollen? Zeker het proberen waard. 

3 – Meringue van overgebleven eiwitten

Meringue schuimpjes met mango room.jpg2

Dit recept is perfect om je overgebleven eieren op te maken. Het is niet alleen heel leuk om te maken, het is ook erg makkelijk. We gebruiken voor deze schuimpjes alleen het eiwit, dus vergeet de eieren niet goed te splitsen. Bij dit recept is het vooral belangrijk om een vetvrije kom te gebruiken. Weet je niet zeker of de mengkom helemaal vetvrij is? Wrijf de kom waarin je de eiwitten stijf klopt dan eerst in met een halve citroen en droog eventueel na met een keukenpapiertje. Dan weet je zeker dat de eiwitten goed zullen opstijven!

Hier vind je het recept voor de meringue schuimpjes.

4 – Mayonaise van overgebleven eidooiers

Homemade mayonaise maken

Eidooiers over (zeker als je de eiwitten hebt gebruikt voor meringue)? Maak dan eens zelf mayonaise. De allereerste keer dat ik dat deed, maakte ik het op de ‘ouderwetse’ manier. Namelijk met een garde eindeloos kloppen totdat ik een gebonden saus had. Een lamme arm later lukte het wel, maar het kan dus veel makkelijker: met een staafmixer!

Hier vind je het recept voor de supersnelle mayonaise.

5 – Custard van overgebleven eidooiers

In China ontdekte ik egg tarts: deze bizar verslavende custardtaartjes zijn gelukkig heel makkelijk thuis na te maken, en hiervoor kan je ideaal overgebleven dooiers opmaken. 

Hier vind je het recept voor de custardtaartjes

6 – Pudding van overgebleven eieren

appel broodpudding 01

Broodpudding is favoriet hier in huis. Het is niet alleen de ideale manier om oud brood én eieren op te maken, het is ook nog eens een supermakkelijk dessert. Of ontbijt! Je kunt het op meerdere manieren gebruiken. Houd er wel rekening mee dat het erg machtig is. Kies bijvoorbeeld voor broodpudding met appel, maar ook broodpudding met rabarber en custerd is perfect voor de leftovers!

Hier vind je het recept voor de broodpudding met appel.

7 – Crème brûlée van overgebleven eieren

Creme brulee

Een klassiek Frans dessert dat perfect is voor het opmaken van die schaal met eieren die in de hoek van je keuken staat. Dit romige dessert met een krokant suikerlaagje is één van mijn favorieten, en lastig is het zeker niet: loop gewoon alle stappen rustig door.

En nog een kleine tip: je maakt dit gerecht van alleen eidooiers. Van het overgebleven eiwit kun je bijvoorbeeld de meringues maken. 

Hier vind je het recept voor de crème brûlée

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.