Pasta pesto met tomaatjes en Parmezaanse kaas

20 minuten

Pasta pesto: een klassiek Italiaanse primi. Dit pastagerecht wordt meestal gegeten met Pesto alla genovese, de goddelijke saus van verse basilicumblaadjes, Parmezaanse kaas, kwalitatieve extra vergine olijfolie en pijnboompitten. Veel heeft de pasta met pesto niet nodig. Voeg er wat pijnboompitjes en tomaatjes aan toe én je hebt een Italiaans topgerecht. Wil je echt een feestje op jouw bord? Voeg dan ook een lekkere bol burrata toe aan het gerecht. Delizioso!

Pasta pesto

Pasta pesto is een van de snelste pasta’s die ik ken. Je hebt maar een handje aan ingrediënten nodig. Moeilijk om te maken is het zeker niet, maar vergeet je keukenmachine niet. Die kun je goed gebruiken. Als je het echt wil eten zoals ze het in Ligurië doen, eet je de pesto met de pastasoort trofie – maar je ziet het ook vaak met trenette, fettuccine of fusilli. Ik trek in dit recept lekker mijn eigen plan en kies voor linguine. Maar welke soort pasta je gebruikt is up to you: het recept blijft verder gewoon hetzelfde. Wil je nu echt een pasta van hoge kwaliteit op tafel zetten? Maak dan jouw pastadeeg zelf. Het is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Kijk maar eens naar dit recept, een eitje toch?!

Zelfgemaakte pesto

Pesto is een felgroene Italiaanse saus bomvol smaak. Je hebt verschillende soorten pesto. Wil je stiekem een shortcut gebruiken, dan kun je pesto natuurlijk gewoon kant-en-klaar kopen. Alhoewel verse toch echt het lekkerste blijft… Mijn zelfgemaakte pesto alla genovese is voor deze pasta mijn favoriet. Pesto alla genovese komt oorspronkelijk uit Genua en is een mengsel van (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes, zeezout, pijnboompitten en pecorino en/of Parmezaanse kaas Soms wordt er ook knoflook toegevoegd. Deze ingrediënten worden, traditioneel, samen gestampt in een vijzel. ‘Pesto’ betekent dan ook ‘gestampt’! Maar heb je dat niet in huis, of houd je niet van geklieder? Dan werkt een hakmolen, staafmixer of keukenmachine ook prima. Toch vind ik het gestampt met een vijzel het lekkerste, dan proef je de liefde.

Hoeveel gram spaghetti per persoon? 

Benieuwd naar hoeveel gram pasta je per persoon eet? Het is aanbevolen ongeveer 75 tot 100 gram rauwe pasta per persoon te eten. Natuurlijk bestaan er zoiets als de kleine en grote eter, dus pas je daar vooral naar aan. Eten er kinderen mee? Dan is het aanbevolen om ongeveer de helft van de portie voor een volwassene aan te houden. Dus ongeveer 37-50 gram rauwe pasta per kind. 

Pasta pesto

Pasta pesto met tomaatjes en Parmezaanse kaas

4.31 van 245 stemmen
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaanse keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 300 g linguine
  • 50 g verse bacilicumblaadjes
  • 90 g pijnboompitjes
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 150 ml goede extra vergine olijfolie
  • 300 g kerstomaatjes gehalveerd

Instructies
 

  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
  • Doe de basilicum in de keukenmachine, houd een paar mooie blaadjes apart voor de garnering straks.
  • Voeg 75 gram pijnboompitten en 75 gram Parmezaanse kaas toe aan de keukenmachine en draai tot een puree. Voeg de olijfolie in een dunne straal toe tot de pesto de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, tot beetgaar. Giet af en doe terug in de pan. Schep de pesto door de warme pasta, samen met de gehalveerde tomaatjes.
  • Verdeel de pasta over vier borden, garneer met pijnboompitjes en verse basilicum.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Pasta pesto

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.