Chicken ka…wat?
De term karaage is een Japanse kooktechniek waarbij voedingsmiddelen – meestal kip maar het kan ook ander vlees of vis zijn – in hete olie worden gefrituurd.
Na de tweede wereldoorlog werd karaage weer populair omdat het een makkelijke manier is om restjes kip op te maken en het is bovendien goedkoop.
Tegenwoordig kun je geen Japans eetstalletje voorbij lopen of ze verkopen er karaage. Het is hét fastfoodproduct van Japan!
Er is zelfs een jaarlijks karaage festival in het Japanse Oita!

Chicken Karaage
Ingrediënten
- 250 gr kipdijfilet, in blokjes
- 100 ml vissaus + 4 el voor de marinade
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 jalapeno peper, zaadlijsten verwijderd, in stukjes
- 10 blaadjes verse munt, gehakt
- 5 blaadjes verse basilicum, gehakt
- 8 takjes verse koriander, gehakt
- 100 gr kristalsuiker
- 200 ml water
- 1 limoen
- 100 gr maizena
- 1 tl zout
- 75 gr tauge
- 150 g gesneden ijsbergsla
- 150 g gesneden witte kool
Extra nodig
- Frituur of pan met olie
Instructies
Marineer de kipdijfilet voor minimaal een half uur in 4 eetlepels vissaus.
Verwarm de 100 ml vissaus, suiker, het water en het sap van de limoen in een pannetje. laat inkoken tot circa een derde van het volume en giet deze saus vervolgens in een kommetje.
Zet de pan met olie op en zet de frituur aan (stel deze in op 180˚C)
Haal de kipblokjes uit de marinade, dep ze droog en wentel ze door de maizena. Doe ze in een zeef en schud de overtollige maizena eraf.
Check met een houten lepel of de olie heet genoeg is: wanneer het gaat bubbelen, ben je good to go. En gebruik je een frituur wacht dan tot deze op 180˚C staat. Frituur de kip goudbruin in ca 6 tot 7 minuten.
Laat de gefrituurde kip uitlekken op een bord en bestrooi direct met zout. Giet er 4 el van de eigengemaakte saus overheen.
Meng de ijsbergsla, kool, ui, jalapeno, taugé en kruiden. Maak aan met de saus, doe op een schaal en schep de kip erop. Je kunt de rest van de saus er apart bij serveren en zelfs een week bewaren in een luchtdichte fles in de koelkast.