Diner recepten

Gebakken rijst met garnalen

Samenvatting

  • Aantal personen 4

Ingredienten

2 grote eieren

Zout

500 gr schoongemaakte grote garnalen (rauw)

3 el plantaardige olie

4 bosuitjes

2 grote teentjes knoflook, gehakt

2 tl verse gember, geraspt

400 gr gekookte en afgekoelde witte rijst

250 gr bevroren doperwtjes

2 el tamari of sojasaus

1 tl sesamolie

Sharing is caring!

Rijst met garnalen

Heb je van de week mijn lijst met eenpansgerechten gezien, dan heb je wellicht ook onderin gezien dat er nog meer eenpansgerechten aankomen. Deze heerlijke gebakken rijst met garnalen is er een van.

Niet te lang bakken

Voor dit gerecht gebruik je rauwe garnalen. Je wilt niet al gare garnalen nog eens gaan roerbakken want dan worden ze taai en rubberig. Doodzonde. Ook zaak is om in dit gerecht de garnalen niet al te lang te bakken.

Roerbak ze dus kort tot ze mooi roze zijn en nog een tikje doorschijnend. Haal dan uit de wok en bereid de rest van de ingredienten. Pas aan het eind voeg je weer de garnalen toe.

Op die manier blijven de garnalen op hun best maar kun je wel de rijst even lekker hard bakken.

Voor echt goede gebakken rijst gebruik je rijst die al gekookt is én al is afgekoeld. Dat geeft het beste resultaat, maar heb je dat nou niet toevallig liggen dan is er ook geen man overboord als je verse rijst gebruikt. Wel even koken uiteraard!

Gebakken rijst met garnalen

Gebakken rijst met garnalen

Aantal personen: 4

Ingrediënten

  • 2 grote eieren
  • Zout
  • 500 gr schoongemaakte grote garnalen (rauw)
  • 3 el plantaardige olie
  • 4 bosuitjes
  • 2 grote teentjes knoflook, gehakt
  • 2 tl verse gember, geraspt
  • 400 gr gekookte en afgekoelde witte rijst
  • 250 gr bevroren doperwtjes
  • 2 el tamari of sojasaus
  • 1 tl sesamolie

Instructies

    1. Doe de eieren in een kleine kom met zout en peper en klop even door met een vork
    2. Dep de garnalen droog met keukenpapier, besprenkel dan met peper en zout
    3. Bak de garnalen aan in een grote wok of anti aanbak pan op medium hoog vuur. Roerbak tot de garnalen doorschijnend roze zijn. Haal uit de pan en zet apart.
    4. Voeg het wit van de bosuitjes toe, de knoflook en de gember en roerbak dit even kort.
    5. Voeg 2 eetlepels van de olie toe en laat even goed heet worden. Voeg de rijst en de doperwten toe, besprenkel met de tamari of soja saus en roerbak tot de rijst heet is. 2-3 minuten.
    6. Schuif het rijstmengsel naar een kant. Doe nog wat van de olie aan de andere kant en voeg de eieren toe. Roerbak deze tot ze bijna gaar zijn ongeveer 1-2 minuten Voeg de garnalen weer toe.
    7. Haal de pan van het vuur. Besprenkel met de sesamolie, strooi de bosuitjes erover en roer alles door zodat het ei door de rijst heen gaat. Proef en doe er peper en zout bij indien nodig.

Nog meer lekkers