Mijn Italiaanse woordenboek: de bekendste termen uit Italië uitgelegd

Iedereen weet dat ik verzot ben op de Italiaanse keuken. Zeker nu de zomer in volle gang is staat er bij ons thuis minimaal één keer pasta op de buitentafel. Maar wat nou als je niet zo bekend bent met die zalige Italiaanse keuken? Voor iedereen die wel wat ondertiteling kan gebruiken, zet ik de bekenste culinaire termen op een rijtje. Mijn Italiaanse woordenboek! 

Italiaanse woorden 1

De bekendste culinaire Italiaanse woorden uitgelegd

Al dente

Beetgaar, de ideale gaarheid voor bijvoorbeeld pasta.

Amaretto

Een zoete likeur met amandelsmaak. 

Antipasti

Voorgerecht, vaak diverse kleine hapjes. Denk aan rauwe gedroogde ham, worst, focaccia, olijfolie en kaas. De letterlijke vertaling van antipasti is ‘voor de pasta’: hierna volgt namelijk de primi (zie verderop in de woordenlijst).

Acqua minerale

Bronwater. Acqua minerale gassata is bronwater met prik, Acqua minerale naturale is zonder prik.

Balsamico

Een rijke en diep smakende azijnsoort, gemaakt van trebbianodruiven, die groeien in de omgeving van Modena, Noord-Italië.

Bicchiere

Een glas.

Bolognesesaus

Een traditionele pastasaus, afkomstig uit de regio Emilia Romagna. Eigenlijk noemen ze dat daar ragú.

Bottiglia

Een fles.

Burrata

Een verse witte kaas, gemaakt van mozzarella en room. De bol (buffel)mozzarella wordt ingespoten met room. Deze decadente kaas is romig en zacht van smaak. 

Salade met gegrilde peer en burrata

Caffè nero

Zwarte koffie.

Caffè latte:

Caffè latte: een koffie met veel melk. Zoals een cappuccino, maar dan zonder schuimlaag. Een klassieker bij het Italiaanse ontbijt.

Calice

Wijnglas. ‘Un calice di vino rosso’ is een glas rode wijn.

Cannelloni

Deze pastasoort bestaat uit zijn holle buisjes, die je ideaal kunt vullen. Denk maar aan spinazie en ricotta. 

Cantucci (en/of biscotti)

Knapperige koekjes gemaakt met amandelen, ideaal om te dopen in hete espresso of Vin Santo (een zoete dessertwijn).

Cappuccino

Die ken je natuurlijk wel! Deze koffiesoort is een espresso met opgeklopte én gestoomde melk. Feitje: in Italië is een cappuccino na de middag eigenlijk ‘not done’.

Carne

Vlees.

Conchiglioni

Conchiglioni is een pastasoort in de vorm van een grote schelp. Ideaal om royaal te vullen, zoals in deze pasta pesto met brie uit de oven.

Contorno

Het Italiaanse woord voor bijgerecht.

Corretto

Een espresso met een kick: een scheutje drank erbij. Dat kan bijvoorbeeld grappa of sambuca zijn.

Dolce

Het Italiaanse woord voor nagerecht. Bekende toetjes uit Italië zijn bijvoorbeeld tiramisu, panna cotta of gelato (ijs!).

D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta)

Het enige certificaat dat garandeert dat specifieke (regionale) producten echt Italiaans zijn

Doppio

Een dubbele espresso.

Erbazzone

Een hartige plaattaart, afkomstig uit de provincie Reggio Emilia

Farfalle

Een pastasoort in strikjes-vorm, ook wel vlindertjes genoemd. Ideaal voor een pastasalade, zoals mijn pastasalade met garnalen, avocado en cocktailsaus.

Fior di latte

Fior di latte is mozzarella gemaakt van verse koemelk; het betekent dan ook letterlijk “romige melk”. 

Frangelico

Een alcoholische drank op basis van hazelnoten en vanille. Lekker voor bij of na het dessert, of voor door de tiramisu.

Frittata

Een goedgevulde gebakken omelet (als een soort korstloze quiche) die je kunt vullen met allerlei lekkere ingrediënten: ideaal voor left-overs.

Fusilli

Een gedraaide pastasoort. Ik gebruik deze bijvoorbeeld in mijn pasta ovenschotel met broccoli.

Pastasalade met artisjok

Gorgonzola

Een blauwschimmelkaas van koemelk uit het noorden van Italië.

Grappa

Een alcoholische drank waar de Italianen dol op zijn, gemaakt van de restjes druiven die over zijn na het maken van wijn.

Il conto, per favore

“Mag ik alsjeblieft de rekening?” Vier Italiaanse woorden die je echt moet kennen als je naar het land van de laars gaat.

Latte macchiato

Veel (gestoomde) melk, klein beetje espresso.

Lasagne

Een van de bekendste pastagerechten uit de oven (en een van die Italiaanse woorden die je natuurlijk al kent). Ik heb er een heleboel op mijn website staan: lasagne met ham en ricotta, een vegetarische lasagne met pompoen en een winterse lasagne met groene groenten zijn hier thuis favoriet.

Limoncello

Een heerlijke citroenlikeur uit het zuiden van Italië.

Linguine

Een langwerpige pastasoort, gemaakt van durumtarwemeel. Iets breder dan spaghetti, maar smaller dan fettuccine.

Lungo

Espresso die met meer water is gezet; deze lijkt het meeste op de ‘gewone’ Nederlandse koffie. Je ziet deze ook vaak als ‘caffè Americano’ op de kaart staan.

Macchiato

‘Macchiato’ betekent letterlijk ‘gevlekt’. Espresso met wat scheutjes melk, dus.

Marsala

Een versterkte wijn die gemaakt wordt in de omgeving van Marsala; dat ligt op het westelijke deel van Sicilië.

Mascarpone

Een volvette zachte kaas, oorspronkelijk uit Lombardije in Noord-Italië, een beetje ten zuidwesten van Milaan. De rijke structuur komt van de room en toegevoegd wijnsteenzuur. Onmisbaar in tiramisu.

Matarello

Een deegroller.

Melanzane alla parmigiana

Een ovenschotel van laagjes aubergine, mozzarella en Parmezaanse kaas, overgoten met tomatensaus. 

Minestrone

Een dikke, volle groentesoep. 

Mortadella

Een vleeswaar uit Bologna, gemaakt van fijngesneden gegaard varkensvlees. In de ronde plakjes zie je witte stukjes: dit zijn blokjes varkensvet, vaak van varkensnek, die door de worst heen worden gedraaid.

Mozzarella di bufala

Een zachte kaas, gemaakt met melk van de waterbuffel. 

Bruschetta caprese met pesto, mozzarella en tomaat

Nduja

Een pittige smeerbare worst uit Calabrië.

Negroni

Een klassieke bitterzoete cocktail met gin, Martini Rosso (of andere vermouth) en Campari. Lekker met sinaasappel.

Orecchiette

Pasta in oortjesvorm: orecchie betekent dan ook oren. Een van mijn lievelings Ialiaanse woorden, het rolt zo lekker over de tong! Deze kleine pastaschelpjes komen oorspronkelijk uit Zuid-Italië, met name uit de regio Puglia. Een lekker recept is mijn orechiette met feta en olijven. Een soort Griekse twist op een Italiaans gerecht.

Ossobuco

Een vleesgerecht op basis van kalfsschenkels. Je stooft dit gerecht met ui, wortel en bleekselderij. Soms worden er tomaten toegevoegd, al komen die in het traditionele Milanese recept eigenlijk niet voor.

Pancetta

Spek van de varkensbuik, dat maandenlang aan de lucht wordt gedroogd. Het gedroogde vlees wordt gekruid met zout, peper en andere specerijen – vaak kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Je vindt pancetta zowel gerookt als niet gerookt bij de betere slager of speciaalzaak.

Parmigiana Reggiano (of Parmezaanse kaas)

Een harde koemelkkaas gemaakt die minimaal 12 maanden gerijpt wordt. De naam verwijst naar de provincies Reggio Emilia en Parma. Heerlijk om over de pasta te raspen.

Penne

Holle pastabuisjes met schuine uiteinden, met een ribbelige structuur. Penne met broccoli en chorizo-notenkruim is één van mijn favorieten.

Pecorino

Een Italiaanse schapenkaas. De naam verwijst naar het Italiaanse woord pecora: ‘schaap’.

Pesce

Vis.

Pesto

Een saus van verse basilicum, Parmezaanse kaas, olijfolie en pijnboompitten (soms ook knoflook), traditioneel in een vijzel gestampt.

Piadina

Een Italiaanse wrap, oorspronkelijk afkomstig uit de Italiaanse regio Emilia-Romagna.

Pomodoro

Tomaten.

Polpette

Gehaktballetjes.

Prosciutto

Italiaanse ongekookte en gezouten ham. Deze wordt vaak niet gerookt.

Primo piatto

Het eerste gerecht na de antipasti: dit is over het algemeen altijd de pasta, zoals spaghetti, tortellini, ravioli of risotto. Primo is enkelvoud, primi is meervoud.

Pulpo

Octopus.

Ravioli

Gevulde pastakussentjes, groot of klein, met allerhande vullingen. Ravioli is het meervoud; serveer je één grote, dan is dat dus een raviolo. Lekker met bijvoorbeeld een eidooier, ricotta en salieboter.

Raviolo met eidooier, ricotta en salieboter

Ricciarelli

Traditionele amandelkoekje, afkomstig uit Siena. Naast panforte, cenci en cantucci heel bekend in deze regio. En een van mijn die heerlijke Italiaanse woorden om uit te spreken en je een echte Italiaan te voelen…

Ricotta

Een frisse en zachte Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk. Ricotta betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’.

Rigatoni

Korte, holle pastasoort – een soort penne, maar dan wat groter in diameter.

Risotto

Een romig rijstgerecht. Je bakt de rijst droog aan, en kookt deze vervolgens in bouillon en een scheut (witte) wijn. Je brengt de risotto op smaak met kruiden en Parmezaanse kaas en kunt deze aanvullen met vis, vlees en/of groenten. Mijn favo: een zeevruchtenrisotto uit de oven.

Ristretto

Ristretto is net wat sterker dan een espresso. Deze koffie wordt namelijk met minder water gezet, en is daardoor geconcentreerder.

Robiola

Een eeuwenoude Italiaanse kaas, gemaakt van koeien-, geiten- en/of schapenmelk. De verse variant lijkt een beetje op kwark, met een zachte en toch pikante smaak. De gerijpte versie wordt wat aardser.

Sale

Zout. Essentieel in de Italiaanse keuken: zeker in het pastawater (die zo zout als de zee zou moeten smaken).

Saltimbocca

Dunne lapjes kalfsvlees, bedekt met prosciutto (rauwe ham) en salie, en vervolgens gebakken in de pan. Een klassiek gerecht uit Rome!

Savoiardi

Lange vingers. Essentieel in tiramisu.

Scamorza

Een peervormige kaas van koemelk, voornamelijk gemaakt in het zuiden van Italië. Deze stevige kaas wordt gerookt en heeft daarom een karakteristieke smaak (en is ideaal om te bakken).

Secondo piatto

Oftewel: hoofdgerecht. Vaak is dit vlees, vis, gevogelte of wild. Secondo is enkelvoud, secondi is meervoud.

Spaghetti

De bekendste pastadoort uit Italië. Deze deegslierten worden gemaakt van durum tarwemeel en vaak eieren. Spaghetti vongole: de klassieke pasta met venusschelpen, staat hier regelmatig op tafel.

Tagliatelle

Pastalinten, gemaakt van tarwemeel en water (soms met ei), met een gemiddelde breedte van ongeveer 6 à 7 mm. Tagliatelle met garnalen is bijvoorbeeld heerlijk om te maken.

Taleggio

Een kaas met een gewassen korst, afkomstig uit het stadje Taleggio in de Val Taleggio, in de buurt van Bergamo in Lombardije. Taleggio wordt hier al sinds de 11e eeuw geproduceerd.

Romige tagliatelle met truffel

Tartufo

Dit kunnen twee dingen betekenen. Letterlijk truffel, de exclusieve en decadente zwam die onder de grond groeit. Maar tartufo is ook een fantastisch Italiaans nagerecht: een soort grote ijsbonbon, gegarneerd met donkere chocolade. 

Tiramisu

Een Italiaans dessert, waarvan de naam zoiets betekent als ‘trek mij omhoog’, oftewel: ‘maak mij blij’. Een heerlijk toetje van lange vingers, mascarpone, espresso, room of een eiermengsel en sterke drank.

Tortellini

Kleine gevulde pasta, die ook vaak in een soep wordt geserveerd.

Trofie

Een pastasoort uit Ligurië. Deze kronkelige rolletjes worden gemaakt van durum tarwemeel en water en traditioneel geserveerd met pesto.

Tramezzini

Een driehoekige sandwich van twee sneetjes zacht witbrood, zonder korstjes. Met de vulling kun je eindeloos variëren: ik vind ze lekker met tonijnsalade.

Vino rosso en vino bianco

Rode wijn en witte wijn

Vitello tonnato

Een klassiek voorgerecht van dun gesneden kalfsvlees met een romige tonijnsaus, en vaak kappertjes.

Italiaanse woorden 2

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.