Raviolo met eidooier, ricotta en salieboter

1 uur

Kerst is de tijd om goed uit te pakken, bijvoorbeeld met deze raviolo: één gigantische ravioli, in plaats van een aantal kleine. Met een verrassing binnenin… Heerlijk als voorgerecht of als tussengerecht!

Raviolo: een reuzenravioli

Ravioli zijn kleine kussentjes met een vulling. Deze kun je uiteraard naar eigen smaak maken: met vlees, vis, kip, kaas of groenten, het is allemaal lekker. Deze raviolo (het enkelvoud van ravioli) is gevuld met een hele eidooier en ricotta en wordt geserveerd met salieboter. 

In de standaard ravioli is het niet mogelijk om een hele eidooier te verwerken, maar in dit recept dus wel. Zorg er daarom voor dat je de eieren goed splitst en je het eigeel perfect intact houdt. De dooier komt op de vulling (genesteld in een hoopje ricotta) te liggen en gaat ‘lopen’ op je bord zodra je de raviolo doorsnijdt. Ultiem feest!

Ricotta 

In dit recept gebruik ik ricotta – het woord betekent in het Italiaans letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Deze romige en korrelige kaas wordt gemaakt van een restproduct van kaas, genaamd de wei. Deze kaas zorgt ervoor dat er geen verspilling plaats vindt, wat natuurlijk heel erg goed is.

Hoewel ricotta in Italië echt gemaakt wordt van schapenmelk, vinden wij in de lokale supermarkt vaak ricotta op basis van koemelk. Schapenmelk is van nature wat zuurder, waardoor de originele versie wat zuurder smaakt dan hoe wij ‘m vaak kennen. Onze ricotta is wat zachter en zoeter in smaak. De kaas is overigens erg geschikt voor zowel hartige als zoete gerechten. 

Maak ook eens mijn ricotta pannenkoeken!

Salie: een van m’n favoriete kruiden

Om de raviolo op smaak te brengen, gebruik ik net als de Italianen graag salie! Salie gebruik je net als rozemarijn en tijm. Het zijn dikke stevige blaadjes met veel smaak. Het is kruidig en smaakt bitterzoet. Door de salie samen met boter te smelten, krijg je een saus met kruidige smaak. Heerlijk om de raviolo nét dat beetje extra smaak te geven. De gebruinde blaadjes in de boter zijn trouwens helemaal eetbaar!

Raviolo met eidooier, ricotta en salieboter

Raviolo met eidooier, ricotta en salieboter

Raviolo met eidooier, ricotta en salieboter

4.75 van 47 stemmen
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • Kleine ronde stekers of raviolisteker
  • Pastamachine of deegroller

Ingrediënten
 

  • 100 g bloem type 00
  • zout
  • 1 ei
  • 1 el olijfolie
  • 100 g ricotta
  • 1 citroen rasp en sap
  • 1/2 tl geraspte nootmuskaat
  • 4 eidooiers
  • 75 g boter
  • 2 takjes salie
  • verse peper
  • Parmezaanse kaas optioneel

Instructies
 

  • Leg de bloem met een snufje zout op je werkblad en maak een kuiltje in het midden. Doe hier het ei en olijfolie in en kluts voorzichtig. Meng bloem en ei door steeds een beetje meer bloem uit de cirkel naar het midden te brengen, tot alle bloem erdoor gemengd is. Kneed tot een soepel deeg, 5 tot 10 minuten. Pak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten op de werkbank.
  • Klop de ricotta los in een kommetje en breng op smaak met citroensap en -zest, geraspte nootmuskaat, peper en zout.
  • Verdeel het pastadeeg in 2 delen en rol met behulp van een pastamachine of deegroller tot een lange, dunne lap. Leg op een met bloem bestoven werkbank en bedek met een theedoek als je het niet gebruikt. Leg op een van de twee stroken 4 hoopjes ricotta, maak er een kuiltje in en leg daar voorzichtig een eidooier in. Bestrijk de randen met een beetje water en leg de andere strook deeg er voorzichtig op. Druk het deeg aan rond de bergjes en steek met een stekervorm rondjes uit. Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook en kook de raviolo in 2 tot 3 minuten gaar.
  • Smelt in een koekenpan de boter met de blaadjes salie, laat de boter rustig bruin worden.
  • Leg op elk bord een raviolo met een flinke lepel bruine boter met salie. Bestrooi met verse peper. Rasp er eventueel nog wat verse Parmezaan over.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.