Winterse lasagne met groene groenten

1 uur 30 minuten

Dit najaar kan een winterse lasagne natuurlijk niet ontbreken. Deze lasagne is nét even anders dan dat je waarschijnlijk gewend bent: hij wordt namelijk gemaakt met groene groenten! En, don’t worry, uiteraard ook een romige bechamelsaus en lekker veel kaas.

De drie groene groenten

Boerenkool wordt al snel geassocieerd met stamppot en worst, maar dat is natuurlijk niet het enige gerecht wat je ermee kunt maken. Hij gaat in deze lasagne, maar heb je veel van het bladgroen over? Maak dan eens mijn groene smoothie met boerenkool.  Deze echte wintergroente is heerlijk in hartige gerechten en wordt tegen het eind van de winter wat zoeter in smaak. De boerenkool is het lekkerste zodra de eerste nachtvorst er overheen is geweest.

Een andere gezonde groene groente is broccoli. De echte Nederlandse broccoli is van juni tot november te verkrijgen, daarna koop je in de winkel vrijwel altijd de Italiaanse of Spaanse. Je kunt broccoli op vele manieren bereiden: van stomen tot grillen. Naast het feit dat broccoli ontzettend lekker is, heeft het ook vele gezondheidsvoordelen. Perfect voor deze gezonde winterse lasagne!

Als laatste voeg ik ook nog spinazie toe. Verse bladspinazie is supergezond en bevat weinig calorieën (hallo Popeye!). En het vult lekker, zeker in zo’n winterse lasagne als deze. Kortom: deze drie groene groentes zorgen samen voor een gezonde en lekkere maaltijd!

De ideale ovenschaal voor lasagne

De lasagne is natuurlijk het makkelijkst te bereiden in een goede ovenschaal. Misschien heb je er al een in huis, maar heb je er geen of is het tijd voor een nieuwe? Kijk dan eens naar deze Mama Cucina ovenschaal

Toch liever een andere lasagne? Maak dan eens mijn lasagne met ham en ricotta

Winterse lasagne met groene groenten

Winterse lasagne met groene groenten

Winterse lasagne met groene groenten

3.28 van 29 stemmen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Calorieën 560 kcal

Benodigdheden

  • Ovenschaal 25 x 20 cm ongeveer

Ingrediënten
 

  • 650 ml melk
  • 1 teen knoflook doormidden
  • 1 laurierblaadje
  • 350 g broccoli in roosjes
  • 100 g gesneden boerenkool
  • 100 g bladspinazie gesneden
  • 40 g boter
  • 50 g bloem
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • zout en zwarte peper
  • 200 g lasagnevellen
  • 1 courgette in dunne plakjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Breng de melk aan de kook met de teen knoflook en het laurierblad. Draai het vuur uit zodra de melk omhoog komt en laat trekken en afkoelen.
  • Snijd de broccoliroosjes in plakjes. Kook de boerenkool 5 minuten in een grote pan kokend water. Voeg de broccoli toe en kook enkele minuten mee.
  • Doe intussen de bladspinazie in een vergiet. Giet de broccoli en boerenkool af over de spinazie in het vergiet. Stort de groene groenten terug in de pan en schep om zodat de spinazie verder slinkt in de warmte van de broccoli en boerenkool. Laat opnieuw uitlekken in het vergiet.
  • Smelt de boter in een steelpan. Roer de bloem erdoor tot je een pasta hebt. Bak deze roux 1-2 minuten.
  • Vis de knoflook en het laurierblad uit de melk. Giet al kloppende de melk bij de roux tot je een gladde saus hebt. Laat ongeveer 5 minuten al roerende indikken tot een bechamelsaus. Roer er 75 gram geraspte belegen kaas door en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep een kwart van de bechamelsaus in een ovenschaal. Bedek met lasagnevellen, gevolgd door de helft van de plakjes courgette en de helft van de groene groenten. Schep er opnieuw bechamel op, gevolgd door lasagnevellen, courgette en groenten. Ga door met saus en vellen, en eindig met een laag saus en de rest van de geraspte kaas.
  • Bak de lasagne in 40-45 minuten gaar en goudbruin in de oven. Check de lasagne na 30 minuten; wordt de bovenkant te donker, dek de ovenschaal dan af met aluminiumfolie. Snijd in porties en serveer.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 560kcalKoolhydraten: 66gProteine: 24gVet: 23gVerzadigde vetten: 14gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 6gTrans Fat: 1gCholesterol: 64mgNatrium: 362mgKalium: 1036mgVezels: 5gSuiker: 13gVitamine A: 6250IUVitamine C: 124mgCalcium: 491mgIJzer: 3mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.