Miljuschka’s favoriete Italiaanse restaurants

Categorieën: ArtikelenLabel: ,

Je maakt me met veel gerechten uit allerlei verschillende wereldkeukens blij – van Vietnam tot aan Mexico. Maar waar ik vaak toch op terug val, zijn Italiaanse restaurants. Ik heb vele favorieten, zowel in Amsterdam als daarbuiten. In dit artikel vertel ik je graag over mijn favoriete Italiaanse restaurants.

Miljuschka’s favoriete Italiaanse restaurants

Feduzzi in Amsterdam

Geen restaurant, maar wel een briljante Italiaanse traiteur is Feduzzi in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Ik ben tijdens mijn puberteit opgegroeid in de Scheldestraat in Amsterdam. Omdat mijn moeder werkte, haalde ik van mijn zuurverdiende centjes zelf vaak ‘s middags eten bij de Italiaanse traiteur Feduzzi. Hun zelf geïmporteerde prosciutto is ongeëvenaard. En toen ik zwanger was, was dit één van mijn vele cravings. Ik durf daarom te zweren dat mijn kinderen voor een groot deel uit prosciutto bestaan!

En ik moet toegeven: nog steeds rij ik vaak een blokje om voor dit heerlijke broodje parmaham. Het is eigenlijk een wonder dat mijn bloedvaten nog niet zijn dichtgeslibd. Maar dit superlekkere broodje parmaham met gorgonzola kun je trouwens ook gewoon zelf maken, je vindt het recept hier.

Meer informatie: www.feduzzi.nl
 

Mario in Neck

Een fantastisch Italiaans restaurant in het vissersdorp Neck, aan de Wijdewormer, is Mario. Bekend in binnen- en buitenland en gerund door… Mario. Zijn overgrootvader, Don Vito Uva, was al in 1937 de eigenaar van het hotel Centrale in de Italiaanse plaats Rossano, de geboorteplaats van Mario, in de regio Calabrië.

In 1967 kwamen zijn opa en oma, Don Raffaele en Caterina, vanuit Italië over naar Neck, om Mario in zijn toenmalige kleine Ristorante Mario te helpen. Hun antipasti op luxe schalen, uitgestald in de koelvitrine, werd het handelsmerk. Opa Don Raffaele stal de show met zijn hoofdgerechten, die hij aan tafel serveerde. Zijn vrouw legde op haar beurt haar ziel en zaligheid in smakelijke familiepasta’s en Italiaanse toetjes.

In de jaren tachtig veranderde Mario het concept en startte hij met zijn bijzondere 7-gangenmenu’s, die tot op de dag van vandaag nog steeds worden geserveerd. Italië-lovers komen nog altijd van heinde en verren naar Mario in Neck voor zijn goddelijke creaties. Ook ik ben groot fan van dit restaurant! Tijdens de lockdown startte de chef ook met hele fijne thuismenu’s, voor de Mario-ervaring in eigen eetkamer.

Meer informatie: www.restaurantmario.nl

Veri Sapori

Een van mijn favoriete Italiaans restaurants zit in mijn oude woonplaats Amstelveen: Veri Sapori. Bij dit sfeervolle Italiaans restaurant reserveer ik graag een tafeltje. De naam staat voor ‘de ware smaken’ en dat is waar het hier om draait: puur, authentiek en kwalitatief eten. 

Van antipasti freddi (koude voorgerechten) zoals bruschetta pomodoro e mozzarella en tonijn carpaccio met rucola, en mijn favoriet: de vitello tonnato, dungesneden gebraden kalfsvlees met tonijnsaus. Ook de pastagerechten zijn hier niet te versmaden; ga bijvoorbeeld voor de spaghetti alle vongole of de pittige penne arrabiata.

Meer informatie: www.verisapori.nl

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!