Alles over asperges

 

Het aspergeseizoen is begonnen, blijer kun je mij niet maken. Je kunt best stellen dat ik een enorme fan ben van deze seizoensgroente. Of het nu witte asperges, groene asperges, paarse asperges of broccoli asperges zijn. Ik vind ze allemaal even lekker en ik verwerk ze maar al te graag in mijn voorjaarsrecepten. Wil jij weten hoe je de asperges bereid en wat je er mee kunt maken? Let dan goed op, want ik vertel je alles wat je wil weten over asperges!

Witte asperge

Witte asperges zijn mijn favoriet. Ze worden ook wel het ‘witte goud’ genoemd. Terecht, want de witte asperge is ongelooflijk lekker. De witte asperge groeit ondergronds en wordt geoogst voordat deze het daglicht ziet. Hierdoor behoudt het de witte kleur. De smaak van de witte asperge is bovendien geweldig: lichtzoet, sappig en boterzacht. Als je witte asperges goed bereid, smelten ze bijna weg in je mond. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsstoffen. 

Het seizoen van de witte asperge is jammer genoeg relatief kort. Je kunt ze meestal van april tot juni krijgen. Het lekkerste vind ik ze vers van het land. Daarom rijd ik maar al te graag langs de Lindenhoff, de lokale boer of de plaatselijke markt. Je kunt ze natuurlijk ook halen bij de groenteboer of in de supermarkt. Bij het kopen van de witte asperges, is het belangrijk om goed te letten op de versheid. Kies voor stevige stengels met gesloten topjes en vermijd uitgedroogde of verkleurde exemplaren.

Het bereiden van witte asperges is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is van belang dat je de harde uiteinden eraf snijdt, de steeltjes schilt en van de topjes afblijft. Daarna kun je ze koken, stomen, grillen of roosteren totdat ze zacht en mals zijn. Rauw kun je ze namelijk niet eten. De schillen en harde uiteinden gebruik je natuurlijk voor een heerlijke aspergesoep

Wil je aan de slag met witte asperges? Maak dan eens mijn lasagne van witte aspergespasta carbonara met witte aspergeswitte asperges met gerookte zalm, ei en botersaus of witte asperges met ei.

Klassieke witte asperges met ei en gerookte zalm

Hoe schil je een asperge?

Voordat je een lekker recept gaat maken met witte asperges, moet je deze nog wel even schillen en dat doe je zo:

  1. Wrijf de asperges tegen elkaar aan? Piepen ze? Dan zijn ze vers!
  2. Zoek het breekpunt van de asperges. Elke witte asperge heeft een breekpunt en daar kan je ze gewoon breken, het bovenste gedeelte kun je eten. Je hoeft een witte asperge dus niet te snijden. 
  3. Schillen de asperge vanaf vlak onder het kopje, met een dunschiller, zoals deze: 

 

Let op: Een groene asperge hoef je niet te schillen, maar daar moet je wel het houterige uiteinde vanaf snijden. Ik vertel je hieronder meer over deze variant. 

 

Groene asperge

Groene asperges zijn ontzettend lekker. Ze staan ook wel bekend als wilde asperges. In tegenstelling tot de witte asperge, groeit de groene asperge boven de grond. De mooie groene kleur krijgt de groene asperge door het zonlicht. De smaak van de groene asperge is bovendien geweldig: ze hebben een lekkere bite en een meer kruidige tot hartige smaak dan de witte asperge. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsstoffen. 

Ook het seizoen van de groene asperge is redelijk kort. Je kunt ze krijgen tussen maart en juni. Gelukkig, wordt deze groene groente ook bevroren verkocht, hierdoor kun je er bijna het hele jaar van genieten. Koop je de groene asperges vers? Let dan goed op de versheid. Wist je overigens dat je de versheid kunt testen? Je pakt twee asperges en wrijft ze tegen elkaar aan. Hoor je een piepend geluid? Dan weet je zeker dat ze ultravers zijn.

Het bereiden van de groene asperge is niet lastig. Je snijdt enkel het houterige onderkantje eraf en klaar is kees. De groene asperge kun je namelijk zelfs rauw eten. Máár je kunt ze natuurlijk ook roosteren, grillen of stomen. 

Wil je aan de slag met groene asperges? Maak dan eens mijn groene aspergesoep, groene asperges en radijsjes met pistache-bosuipesto, groene asperges uit de oven of broodje rosbief met groene asperges en blauwe kaas.

Groene asperges en radijsjes met pistache bosuipesto

Verschil tussen witte asperges en groene asperges

Hierboven heb je kunnen lezen dat witte asperges en groene asperges dus anders groeien en smaken, maar wist je dat ze eigenlijk dezelfde groenten zijn?! Ja, echt! Een witte asperge groeit onder de grond en wanneer deze boven de grond uitkomt, wordt het door het zonlicht dus een groene asperge. Wist jij dat al? 

Asperges bewaren

Ongeschilde asperges kun je ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast. Gekookte of geschilde asperges kun je 1 dag in de koelkast bewaren.

Asperges koken, zo doe je dat

Vaak is de grote vraag toch, hoe kook je asperges of hoe lang kook je asperges. Let me tell you. In een normale pan, kook je de asperges in de breedte met veel water en een schepje zout en suiker. Dan komt het. Het beste is om er dan een schone theedoek bovenop te doen. Zo blijven ze onder water. De schillen en eindjes kook je gewoon mee, dit geeft juist veel smaak af. Kook de asperges zo’n 5 tot 10 minuten. 

Kook je de asperges 5 minuten dan hebben ze een lekkere bite.

Kook je de asperges 7 minuten dan zijn ze gaar gekookt.

Kook je de asperges 10 minuten dan smelten ze op je tong. 

Heb je een aspergepan, dan ga je als volgt aan de slag. Doe de schillen en uiteindes onderin de pan, asperges in pan in het mandje met de kopjes boven water. Vervolgens kook je de asperges ook 5 tot 10 minuten. 

Vaak worden asperges te lang gekookt. Hierdoor verliest de asperge zijn lekkere smaak. Kook dus nooit te lang en gooi vooral nooit het kookvocht weg. Hier zit veel smaak in en het is de perfecte basis voor aspergesoep.

Naast asperges koken, kun je ze ook grillen, stomen of bakken. 

 

Paarse asperge

Naast de welbekende witte en groene asperges, is er ook nog een paarse asperge. Deze variant weet ieder gerecht om te toveren tot een feestje. Dat komt door de mooie paarse kleur, die geen invloed heeft op de smaak. Net als de groene asperge, groeit de paarse asperge boven de grond. Ook deze kleur ontstaat door de blootstelling aan het zonlicht. De paarse asperge is erg lekker. De groentesoort heeft een zachte bite, hartige smaak is ietsje zoeter dan de andere asperge soorten. Sommige beweren zelfs dat ze wat kruidachtig proeven. De asperge is rijk aan voedingsstoffen.

Ook het seizoen van de paarse asperge is kort: van april tot en met juni. Met een beetje geluk begint het seizoen vroeg en kun je ze in april al scoren. Ook bij deze asperge soort is het van belang om op de versheid te letten. 

Het bereiden van de paarse asperge is simpel. Net als bij de groene asperge, snijd je enkel het houterige onderkantje eraf. Meer hoef je eigenlijk niet te doen, want de paarse asperge is rauw erg lekker. Wil je er toch iets mee doen? Dan kun je ze roosteren, grillen of stomen. Doe dat niet te lang: dan verliezen ze de mooie kleur en lekkere textuur.

Wil je aan de slag met paarse asperges? Maak dan eens mijn frittata met paarse asperge en aardappel of lentepizza met asperges, doperwten en een eitje.

Frittata recept

En dan is er ook nog asperge broccoli

Ik ben gek op asperge broccoli. Misschien ken je het wel als bimi, tenderstem broccoli of broccolini. Deze groente combineert de smaak van broccoli met de textuur van asperges. Hoewel de naam het woord ‘asperge’ bevat is het feitelijk geen ‘echte’ asperge. De asperge broccoli is een mix tussen broccoli en Kailan (Chinese broccoli). De smaak van de asperge broccoli lijkt heel erg op die van de groene asperge. Daarnaast is de asperge broccoli mega gezond. 

De asperge broccoli is nog niet heel bekend in Nederland en daardoor niet altijd beschikbaar. Toch komt de asperge broccoli steeds vaker voor dan dat je misschien denkt – zelfs in de supermarkt. Je kunt de bimi rauw eten, maar de meesten vinden het lekkerder om deze eerst kort te bereiden. Je kunt ze stomen, roosteren en wokken. Heerlijk!

Wil je aan de slag met broccoli asperges? Maak dan eens mijn Waldorfsaladepittige roerbak met (vega) gehakt en zwarte bonen, cannelloni rolletjes, orecchiette con cime di rapa, groentebowl met gebakken zalm, traybake met teriyaki zalm en geitenschenkels

Waldorfsalade

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.