Alles over verschillende soorten eieren: van kippenei tot ganzenei

pasen bakrecepten voor Pasen

De paasdagen komen alweer dichterbij, en dan kunnen eieren natuurlijk niet ontbreken. Hieronder heb ik de verschillende soorten eieren voor je op een rij gezet. 

Verschillende soorten eieren

Kippeneieren

Eieren: ik ben er dol op! Naast dat ze mega-lekker en breed toepasbaar zijn, zitten ze boordevol eiwitten, mineralen en vitamines. Hartstikke gezond, dus. 

In de supermarkt ligt het hele schap vol met verschillende soorten eieren en zie je soms door de bomen het bos niet meer. Zeker wat betreft biologische eieren is het soms lastig om te weten hoe de kippen precies leven.

Om het je wat makkelijker te maken, is dit mijn tip: Staat er een 0, dan gaat het om een biologisch product (de kippen die deze eitjes leggen, hebben de meeste ruimte en zijn voornamelijk buiten). Staat er een 1, dan gaat het om vrijeuitloop-eieren (gelegd door kippen die ook buiten lopen). Nummer 2 staat voor scharreleieren (deze kippen blijven over het algemeen binnen), en nummer 3 houdt in dat de kip in een kooi heeft gezeten. Probeer dus altijd type 0 te kopen.

Met deze tips kook je een eitje altijd perfect!

Het verschil tussen bruine en witte kippeneieren

Eieren zijn meestal wit of lichtbruin van kleur. In Nederland worden bruine eieren het meest verkocht, maar qua smaak is er eigenlijk amper verschil. De kleur is afhankelijk van het ras van de kip, en af te leiden aan de kleur van de oorlel. Heeft de kip rode oorlellen, dan legt ze bruine eieren. En heeft ze witte oorlellen, dan legt ze witte eieren. Best logisch als je het zo leest, toch?

Naast de standaard kippeneieren, zijn er ook vele andere soorten te verkrijgen. Hieronder licht ik de bekendste even kort toe:

Maïseieren

Kippen die veel maïs eten, leggen eieren met donkergele dooiers. Deze dooiers bevatten door de maïs-voeding veel caroteen, waardoor ze verkleuren. Echter zijn de vitamines uit het caroteen al niet meer aanwezig, dus zijn maïseieren niet per definitie gezonder. Maar wel erg lekker!

Ganzeneieren

Ganzeneieren zijn ongeveer drie keer zo groot als kippeneieren. Ook is de schaal veel harder en is de smaak aanzienlijk anders. Het ganzenei is vetter, romiger en intenser van smaak. Mocht je ze ooit tegenkomen bij een poelier, groothandel of bij een boer: zeker proberen!

Kwarteleieren

Kwarteleieren zijn kleine eitjes, gelegd door de kwartel. Qua structuur zijn ze iets steviger, maar in smaak zijn ze vergelijkbaar met die van kippeneieren. Daarnaast bevatten deze mooie eitjes nog meer voedingsstoffen. Met een beetje mazzel zijn ze te vinden in de grotere supermarkt, maar anders raad ik je aan om naar de poelier te gaan. Een nét gepocheerd of gekookt kwarteleitje geeft een gerecht, zoals bijvoorbeeld deze ossenworst tartare of gestoomde broodjes met kip, meteen een luxe uitstraling. 

Rokerige ossenworst tartare

Struisvogeleieren

Struisvogeleieren zijn de grootste eieren ter wereld, en zijn zo’n 15 tot 18 cm groot. Sommige wegen wel 2 kilo. Ik herhaal… 2 kilo! Ondanks het grote formaat, hebben ze toch een subtiele smaak. In tegenstelling tot andere eieren, hebben ze een prachtig glanzende schaal. Het is bijna zonde (en nogal een karwei) om deze open te breken… Wist je dat je aan de schaal kunt zien hoe gezond de struisvogel is? Hoe meer glans, hoe gezonder de vogel. 

De bereiding van het struisvogelei is natuurlijk wel even anders dan normaal. Voor een zachtgekookt exemplaar kook je ‘m maar liefst 50 minuten, en voor een hardgekookt ei heb je zeker twee uur geduld nodig. In onderstaande video, waarin Molly Baz in de Bon Appétit Test Kitchen struisvogeleieren tackelt, zie je hoe dat precies gaat.

Het bereiden van de verschillende soorten eieren

Eigenlijk zijn vrijwel alle eieren op dezelfde manier te bereiden. Alleen: hoe groter het ei, hoe langer de bereidingstijd. Je kunt eieren koken (een eierkoker is daar ideaal voor!), pocheren of bakken.

En wist je dat je zelf eieren kunt bereiden in een Airfryer? Leg de eieren in het mandje van de Airfryer en kook ze op 150 graden in 9 minuten zachtgekookt. Liever een hardgekookt eitje? Stel de tijd dan in op 14 minuten.  

Gek op een zachtgekookt eitje? Dat is heerlijk bij deze hutspot met gerookte forel! Maar wat ook heel lekker is, is een gepickeld eitje.

Eieren bewaren 

Online is er vaak een discussie over hoe je het beste je eieren kunt bewaren: in de koelkast, or not in de koelkast? In Amerika doen ze vaak het eerste, in Europa het tweede. Maar: het kan beide! In de koelkast verklein je wel iéts meer het risico op salmonella en de groei van andere bacteriën. Daarnaast drogen ze minder snel uit, en blijven ze dus iets langer vers. Maar het kan dus zeker allebei.

Tip: wil je weten of je eieren nog vers zijn? Leg ze dan in een glas met water. Blijft het ei drijven? Dan is deze niet meer vers.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.