Traybake met teriyaki zalm

45 minuten

Deze knaller van een traybake met teriyaki zalm is misschien wel mijn nieuwe favoriet. Een traybake is sowieso al top, voeg daar de goddelijke combinatie van zalm en teriyaki aan toe en je hebt écht een winnaar van een gerecht. Deze moet je gewoon proberen.

Teriyaki 

In Nederland weten we niet beter dan dat teriyaki een saus is en voegen wij deze graag toe aan vlees en andere Aziatische gerechten, maar wist je dat teriyaki eigenlijk een manier van bereiden is in Japan? Daar is het de benaming voor de manier waarop je vis grillt en vervolgens glaceert met saus. 

Zelf teriyaki maken

De meest gangbare manier is waarschijnlijk om een fles kant en klare teriyaki saus in de winkel kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om deze zelf te maken. Teriyaki saus is helemaal niet veel werk en waarschijnlijk makkelijker te maken dan te spellen. De basis van de saus is sojasaus en deze breng je verder op smaak met sesamolie, mirin, knoflook en gember. 

Deze Oosterse traybake

Deze traybake met teriyaki zalm barst van de Oosterse smaken en is door het gebruik van parelgort echt even anders dan een traybake met bijvoorbeeld aardappel. Hou je niet van vis, dan kun je er ook voor kiezen om de zalm te vervangen door een stukje vlees. Of kies een van mijn andere traybake recepten.

Traybake met teriyaki zalm

Traybake met teriyaki zalm

4.67 van 21 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Wachttijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • Bakplaat bekleed met bakpapier

Ingrediënten
 

  • 4 el sojasaus
  • 2 el mirin
  • 1 tl sesamolie
  • 2 cm gember
  • 1 teentje knoflook
  • 500 g zalmfilet
  • 100 g parelgort
  • 1 paksoi
  • 1 Chinese kool
  • 200 g bimi
  • 2 bosui
  • 1 limoen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Rasp de gember fijn. Rasp de knoflook fijn. Snijd de paksoi in de lengte in vieren. Snijd de Chinese kool in grove stukken. Snijd de bosui in schuine plakjes. Snijd de limoen in partjes.
  • Meng de sojasaus, mirin, sesamolie, gember en knoflook in een ondiepe schaal. Leg de zalm in deze zelfgemaakte teriyakisaus. Laat 15 minuten marineren en keer halverwege om.
  • Kook de parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking net aan gaar.
  • Verdeel de Chinese kool, paksoi, bimi en parelgort over een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de zalm tussen de groente en verdeel de teriyakisaus over de bakplaat. Bak de traybake met zalm voor 15 minuten in de oven.
  • Verdeel de Chinese kool, paksoi, bimi en parelgort over de borden. En verdeel daarna de zalm. Maak af met wat bosui en een partje limoen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Traybake met teriyaki zalm

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.