Alles over pretzels: de zoute broodkrakeling

pretzels

Ik ben dol op pretzels, de zoute broodkrakelingen die je vaak in New York langs de weg bij eetkraampjes ziet – en uiteraard bij het Oktoberfest, waar ik onlangs over schreef. In dit artikel vertel ik je alles over deze hartige lekkernij.

Pretzel, bretzel of Brezel

Voor dit van oorsprong Duitse bakpareltje zijn er verschillende benamingen. De Amerikanen noemen het een pretzel en de Duitsers noemen het een Brezel (in het Nederlands vertaald: bretzel). We hebben het dan over het typisch broodje in de vorm van een krakeling.

Deze wordt gemaakt van brooddeeg, is goudbruin gebakken van buiten, zacht van binnen en wordt bestrooid met grof zout. In Nederland kennen wij vooral de kleine zoute krakelingen als zoutjes met de naam pretzels. In dit artikel leg ik uit wat de pretzel is en waarom je deze echt eens gegeten moet hebben!

pretzel bretzel

De oorsprong van de pretzel 

Hoe de pretzel ooit is ontstaan, is eigenlijk een raadsel. Het recept zou in de Middeleeuwen ontdekt zijn door monniken in Europa. In Italië zouden monniken de restjes van het deeg, in de vorm van een krakeling, aan hun leerlingen cadeau geven. Deze leerlingen konden hun gebeden goed opzeggen en verdienden daarom de bretzel, die symbool stond voor het gebed. Christenen bidden namelijk met gekruiste armen en de vorm van de bretzel zou daar van afgeleid zijn.

Ook de vorm zou een religieuze betekenis hebben: de drie gaten in de krakeling zouden staan voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Met Pasen wordt deze lekkernij dan ook nog vaak geserveerd. 

Rond de 17e eeuw werd de pretzel ook gezien als symbool van de eeuwige liefde. De knoop in de pretzel zou symbool staan voor de verbintenis van het bruidspaar. In de 18e eeuw kwam het concept in Amerika terecht door Duitse en Zwitserse immigranten. Da’s dus de reden dat het tot op de dag van vandaag daar nog steeds een populair broodje is!

miljuschka pretzels oktoberfest

Hoe maak je pretzels?

Pretzels lijken qua structuur en ingrediënten erg op bagels. Ze worden gemaakt van meel, gist en melk. Het deeg wordt vervolgens opgerold en in de bretzelknoop gelegd. Ja, de vorm van dit broodje heeft zelf zijn eigen naam gekregen! Vervolgens wordt -ie in een bak met water en baking soda gelegd. Hierdoor ontstaat er, net als bij bagels, een droog korstje. De pretzel wordt nog even bestreken met ei en vervolgens in de oven goudbruin gebakken. Het resultaat: een knapperige, zoute korst en een zoetige, zachte binnenkant. De perfecte combinatie! 

Pretzels hebben vaak een topping van grof zout, maar ook sesam, suiker, kaas, chocolade, knoflook en kaneel zie je wel eens voorbij komen. 

Droog? 

De broodjes zijn zonder enige opsmuk al erg lekker, maar wil je er toch iets bij? Kies dan voor een lekker dipje. Neem bijvoorbeeld een flinke lik goede roomboter, een mosterdsausje, pesto, hummus of kaas-dip.  Zoet of hartig: het is maar net waar jij trek in hebt. 

Inspiratie opdoen 

Wil je de pretzel zelf maken of zien wat je er allemaal mee kunt? Kijk dan is naar de onderstaande Insta-video’s. Wat een prachtige creaties!

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Samira Kazan (@alphafoodie)

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Nataša Pavlović | Luxembourg (@lostinluxembourg)

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Michelle // Chicago Blogger (@midwestfoodiegirl)

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.