Orecchiette con cime di rapa
15 minuten
Orecchiette con cime di rapa is een klassiek Apulisch gerecht dat heerlijk eenvoudig te maken is.
Puglia, gelegen in de hak van de Italiaanse laars, staat vooral bekend om zijn wijn- en olijfolieproductie. Dit gebied was vroeger erg arm. Deze combinatie van agrarische overvloed en economische schaarste heeft geleid tot de Pugliese cucina povera, de “arme keuken” die, uit noodzaak, vertrouwt op lokale, goedkope ingrediënten en culinaire knowhow die van generatie op generatie is doorgegeven. Orecchiette con cime di rapa, is een klassiek regionaal gerecht die kenmerkend is voor deze traditionele kookstijl.
Orecchiette voor gevorderden
Cime di rapa. Letterlijk vertaald betekent het “de toppen van de raap”. De bloemknoppen dus. En deze lijken op hun beurt dan weer een beetje op kleine broccoli roosjes. Maar looks can be deceiving, de smaak is compleet anders.
Als je nog nooit eerder cime di rapa (ookwel bekend als broccoli rabe en rapini) hebt gegeten, moet je wellicht een beetje wennen aan de smaak . De groente zijn bitter en vertegenwoordigen daarom misschien wel perfect het concept ‘verworven smaak’.
Italianen houden over het algemeen van bittere smaken: denk aan artisjokken, palmkool, rucola en andijvie, maar ook wilde kruiden zoals paardenbloemen staan geregeld op het menu van onze Italiaanse vrienden. Ze zijn gewend aan de bittere smaak van de groenten, het wordt hen – bijna letterlijk – met de paplepel ingegoten.
Gemak dient de mens
Cime di rapa kan een beetje lastig zijn om buiten Italië te vinden, dus om het jezelf makkelijk te maken, kun je ook gewoon bimi gebruiken. Maar ben je benieuwd naar de real deal dan houd niks je natuurlijk tegen om op zoek te gaan een adresje waar ze deze groente verkopen. De Lindenhoff of vers-bestellen.nl hebben de groente geregeld in hun assortiment zitten. Heb je ‘groene vingers ‘ dan zou je er ook nog voor kunnen kiezen om zaadjes te bestellen en de groente zelf te kweken.
Orecchiette con cime di rapa
Ingrediënten
- 450 g orecchiette
- 1 el zeezout
- 100 g pesto
- 5 el olijfolie
- 2 sjalotten in ringen
- 2 tenen knoflook in dunne plakjes
- 500 g cime di rapa hier bimi genoemd
- 400 g wilde spinazie gewassen
- 1 el rode peperkorrels gekneusd
- 1 el salie gesnipperd
- 100 g pijnboompitten
- 100 g broodkruim
- 100 g sud de sol-tomaatjes semi-zongedroogd dus
- 50 g pecorino geraspt
Instructies
- Kook de orecchiette in ruim gezouten water al dente volgens de instructie op de verpakking. Giet de pasta af, roer de pesto erdoor en bewaar met het deksel op de pan.
- Fruit, terwijl de pasta kookt, in een ruime koekenpan, in olijfolie de sjalotten en knoflook even aan. Voeg de bimi toe en bak ze ongeveer 5 minuten mee. Doe de spinazie erbij en bak nog 3 minuten mee. Voeg de gekneusde rode peperkorrels en de gehakte salie toe.
- Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten lichtbruin. Blijf roeren, ze branden snel aan.
- Gebruik nu deze warme pan om het broodkruim even in olijfolie te bakken en laat het uitlekken op keukenpapier.
- Verdeel bij het opdienen het groentemengsel, de tomaatjes, het broodkruim, de pijnboompitten en geraspte pecorino over de orechiette.
- Tip Dit gerecht kun je in principe met alle bladgroenten maken!
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.