Pasta carbonara met witte asperges

Tijd

Pasta carbonara met witte asperges

De klassieke pasta carbonara, ofwel pasta alla Carbonara, kennen we allemaal waarschijnlijk wel. Traditioneel maak je een echt romige carbonara door het ei rauw door de hete pasta te roeren. Door de hitte van de pasta én de toevoeging van het zetmeelrijke kookvocht waar je de pasta in hebt gekookt, wordt het geklutste ei omgetoverd tot een fluweelzachte saus. Zo heb je de klassieker te pakken! Uiteraard hoort er ook nog spek bij; traditioneel guanciale (wangspek), of pancetta (buikspek) bij. En, heel belangrijk: het uitgebakken vet van het spek. 

Ik koos dit keer voor een pasta carbonara met het witte goud: asperges! De combinatie van het romige van de pasta met de witte asperges is heerlijk. Deze pasta is vegetarisch, wil je toch wat spek toevoegen, dan zou ik kiezen voor apart uitgebakken spek. Even laten uitlekken op keukenpapier en dan verkruimelen over je pasta carbonara. Heerlijk! 

Op zoek naar een goede pasta-pan? Deze pasta pan met een los vergiet erin is bij mij favoriet.

Variaties op de pasta

Er bestaat natuurlijk een kans dat je dit recept tegenkomt op het moment dat er geen witte asperges meer verkrijgbaar zijn. Nu komt er natuurlijk altijd weer een volgend aspergeseizoen, maar je kunt dit gerecht ook heel goed maken met groene asperges. De smaak verandert dan natuurlijk, maar het is zeker niet minder lekker. 

Wat betreft kaas: Parmezaanse kaas is natuurlijk heel lekker in deze pasta carbonara, maar varieer ook eens door de Parmezaan te vervangen door bijvoorbeeld pittige blauwe kaas. Het gerecht wordt dan wat minder klassiek, maar de combinatie van de asperges met de blauwe kaas is op z’n zachtst gezegd geweldig.

Zin in meer witte asperges? Check alle recepten met asperge hier.

pasta carbonara met asperge

pasta carbonara met asperge

Pasta carbonara met witte asperges

3.81 van 56 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Gang pasta
Porties 6 personen
Calorieën 356 kcal

Ingrediënten
 

  • 400 gr spaghetti
  • 3 eieren
  • 70 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 400 gr witte asperges
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 teen knoflook gehakt
  • olie
  • zout en peper

Instructies
 

  • Maak de asperges schoon en kook deze in gezouten water voor ongeveer 10 minuten.
  • Giet af en spoel na onder koud water. Snij in kleinere stukken.
  • In een grote pan verhit je de olie. Hierin bak je eerst de gesnipperd ui tot glazig. Voeg dan de knoflook toe en de gesneden asperges.
  • Kook de pasta in ruim gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Klop ondertussen de eieren los met wat zout en peper en meng de Parmezaanse kaas erdoor.
  • Giet de spaghetti af en bewaar het kookvocht. Doe de spaghetti bij het aspergemengsel in de warme pan, zet het vuur extreem laag (of uit).
  • Giet het eimengsel over de hete pasta en schud om tot het goed gecombineerd is. Voeg lepel voor lepel het kookvocht toe zodat er een romige saus ontstaat.
  • Maak af met extra Parmezaanse kaas en vers gemalen peper.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 356kcalKoolhydraten: 57gProteine: 18gVet: 6gVerzadigde vetten: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 90mgNatrium: 228mgKalium: 392mgVezels: 4gSuiker: 6gVitamine A: 715IUVitamine C: 7mgCalcium: 192mgIJzer: 3mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!