Pasta carbonara met witte asperges

25 minuten

Tromgeroffel alsjeblieft! Ik wil namelijk de lekkerste pasta ooit aankondigen. Dit is mijn pasta carbonara met witte asperges. Het is romig, het bevat het witte goud en je kunt er geen genoeg van krijgen. Ik lik het liefste heel die pan leeg! Probeer jij het uit?

Pasta carbonara met witte asperges

De klassieke pasta carbonara, ofwel pasta alla Carbonara, kennen we allemaal waarschijnlijk wel. Traditioneel maak je een echt romige carbonara door het ei rauw door de hete pasta te roeren. Door de hitte van de pasta én de toevoeging van het zetmeelrijke kookvocht waar je de pasta in hebt gekookt, wordt het geklutste ei omgetoverd tot een fluweelzachte saus. Zo heb je de klassieker te pakken! Uiteraard hoort er ook nog spek bij; traditioneel guanciale (wangspek), of pancetta (buikspek) bij. En, heel belangrijk: het uitgebakken vet van het spek. 

Ik koos dit keer voor een pasta carbonara met het witte goud: asperges! De combinatie van het romige van de pasta met de witte asperges is heerlijk. Deze pasta is vegetarisch, wil je toch wat spek toevoegen, dan zou ik kiezen voor apart uitgebakken spek. Even laten uitlekken op keukenpapier en dan verkruimelen over je pasta carbonara. Heerlijk! 

Variaties op de pasta

Er bestaat natuurlijk een kans dat je dit recept tegenkomt op het moment dat er geen witte asperges meer verkrijgbaar zijn. Nu komt er natuurlijk altijd weer een volgend aspergeseizoen, maar je kunt dit gerecht ook heel goed maken met groene asperges. De smaak verandert dan natuurlijk, maar het is zeker niet minder lekker. Groene asperges vind je het hele jaar door in de diepvries van de supermarkt. Wat betreft kaas: Parmezaanse kaas is natuurlijk heel lekker in deze pasta carbonara, maar varieer ook eens door de Parmezaan te vervangen door bijvoorbeeld pittige blauwe kaas. Het gerecht wordt dan wat minder klassiek, maar de combinatie van de asperges met de blauwe kaas is op z’n zachtst gezegd geweldig.

Witte asperge

Witte asperges zijn mijn favoriet. Ze worden ook wel het ‘witte goud’ genoemd. Terecht, want de witte asperge is ongelooflijk lekker. De witte asperge groeit ondergronds en wordt geoogst voordat deze het daglicht ziet. Hierdoor behoudt het de witte kleur. De smaak van de witte asperge is bovendien geweldig: lichtzoet, sappig en boterzacht. Als je witte asperges goed bereid, smelten ze bijna weg in je mond. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsstoffen. 

Het seizoen van de witte asperge is jammer genoeg relatief kort. Je kunt ze meestal van april tot juni krijgen. Het lekkerste vind ik ze vers van het land. Daarom rijd ik maar al te graag langs de Lindenhoff, de lokale boer of de plaatselijke markt. Je kunt ze natuurlijk ook halen bij de groenteboer of in de supermarkt. Bij het kopen van de witte asperges, is het belangrijk om goed te letten op de versheid. Kies voor stevige stengels met gesloten topjes en vermijd uitgedroogde of verkleurde exemplaren.

Het bereiden van witte asperges is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is van belang dat je de harde uiteinden eraf snijdt, de steeltjes schilt en van de topjes afblijft. Daarna kun je ze koken, stomen, grillen of roosteren totdat ze zacht en mals zijn. Rauw kun je ze namelijk niet eten. De schillen en harde uiteinden gebruik je natuurlijk voor een heerlijke aspergesoep

 
pasta carbonara met asperge

Pasta carbonara met witte asperges

4.34 van 102 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang pasta
Porties 6 personen
Calorieën 356 kcal

Ingrediënten
 

  • 400 gr spaghetti
  • 3 eieren
  • 70 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 400 gr witte asperges
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 teen knoflook gehakt
  • olie
  • zout en peper

Instructies
 

  • Maak de asperges schoon en snijd in stukken.
  • In een grote pan verhit je de olie. Hierin bak je eerst de gesnipperd ui tot glazig. Voeg dan de knoflook toe en de gesneden asperges. Voeg na een paar minuten een schep kookwater toe.
  • Kook de pasta in ruim gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Klop ondertussen de eieren los met wat zout en peper en meng de Parmezaanse kaas erdoor.
  • Giet de spaghetti af en bewaar het kookvocht. Doe de spaghetti bij het aspergemengsel in de warme pan, zet het vuur extreem laag (of uit).
  • Giet het eimengsel over de hete pasta en schud om tot het goed gecombineerd is. Voeg lepel voor lepel het kookvocht toe zodat er een romige saus ontstaat.
  • Maak af met extra Parmezaanse kaas en vers gemalen peper.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 356kcalKoolhydraten: 57gProteine: 18gVet: 6gVerzadigde vetten: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 90mgNatrium: 228mgKalium: 392mgVezels: 4gSuiker: 6gVitamine A: 715IUVitamine C: 7mgCalcium: 192mgIJzer: 3mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.