Basis aspergesoep

Tijd

Categorieën: Basis, Recept, Soep

Basis aspergesoep (op basis van bouillon van witte asperges)

Als je fan bent van witte asperges; gooi dan nooit de schillen weg! Dat is eeuwig zonde, want je kunt er namelijk een heerlijke basis voor een fantastische aspergesoep voor maken – óf gebruiken als basis voor een klassieke aspergesaus.

Het is heel eenvoudig om zo’n aspergebouillon te maken. Voor witte asperges schillen gebruik ik het liefst de aspergeschiller van Westmark voor. Je bewaart vervolgens de schillen van de asperges én de houtige onderkantjes. Die doe je met ruim water in een pan en je brengt dit aan de kook. Je kunt er – als het eenmaal kookt – een bouillonblokje aan toevoegen of wat zout. Het is ook een beetje afhankelijk van hoe je de bouillon verder wilt verwerken.

Ook lekker: Pasta carbonara met witte asperges

Verwerk de bouillon tot een romige aspergesoep

Maak er bijvoorbeeld een lekker romige soep van door de bouillon verder te verwerken tot een aspergesoep. Hiervoor gebruik je dan natuurlijk ook de gewone asperges als vulling en bijvoorbeeld room voor een lekker romig resultaat. 

Wil je de soep binden, zorg dan dat je eerst een roux maakt door een klont boter te laten smelten in een pannetje. Hier voeg je wat bloem aan toe (1-2 eetlepels) en roer goed met een garde totdat alle klontjes eruit zijn en de roux glad isn. Voeg hier nu de room aan toe en laat het geheel even een beetje binden. Giet de aspergebouillon hieraan toe, laat binden en maak af met stukjes verse asperges. Top de aspergesoep met bijvoorbeeld wat gehakt gekookt ei, verse bieslook of stukjes ham.

basis asperge bouillon

Basis aspergesoep

Aspergebouillon maken voor een basis aspergesoep

No ratings yet
Bereidingstijd 30 min
Gang Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 kg witte asperges
  • snufje zout
  • eventueel een bouillonblokje

Instructies
 

  • Schil de witte asperges en snij het onderste houterige gedeelte eraf.
  • Doe de schillen plus de houterige uiteindes in een pan met water en breng aan de kook. Doe er een klein beetje zout bij en eventueel een (groente)bouillonblokje.
  • Laat het geheel rustig een minuutje of 30 trekken en gebruik de bouillon als basis voor aspergesoep of diverse sauzen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!