Witte asperges met gerookte zalm, ei en botersaus
Vroeger hadden we het thuis niet breed, maar als het aspergeseizoen was aangebroken haastten we ons naar de groenteboer voor een kilo van de beste kwaliteit van dit witte goud. Het lekkerste vind ik toch de meest klassieke manier: witte asperges met een botersausje en ei. Als er iets te vieren was, serveerden we de witte asperges met gerookte zalm. Het is en blijft mijn favoriet, vandaag leg ik je uit hoe je dit feestje maakt!
Klassieke witte asperges met zalm
De asperges schil ik zelf. Daar gebruik ik het liefst de aspergeschiller van Westmark voor. Vervolgens kook ik ze graag in zo’n prachtige hoge aspergepan. Het botersausje maak ik gewoon in een simpel steelpannetje. Als laatste presenteer ik de asperges met gerookte zalm en ei in een mooie schaal en giet ik de botersaus er overheen. Ik serveer er natuurlijk gekookte krieltjes naast. Hoe Hollands wil je het hebben?
Witte asperge
Witte asperges zijn mijn favoriet. Ze worden ook wel het ‘witte goud’ genoemd. Terecht, want de witte asperge is ongelooflijk lekker. De witte asperge groeit ondergronds en wordt geoogst voordat deze het daglicht ziet. Hierdoor behoudt het de witte kleur. De smaak van de witte asperge is bovendien geweldig: lichtzoet, sappig en boterzacht. Als je witte asperges goed bereid, smelten ze bijna weg in je mond. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsstoffen.
Het seizoen van de witte asperge is jammer genoeg relatief kort. Je kunt ze meestal van april tot juni krijgen. Het lekkerste vind ik ze vers van het land. Daarom rijd ik maar al te graag langs de Lindenhoff, de lokale boer of de plaatselijke markt. Je kunt ze natuurlijk ook halen bij de groenteboer of in de supermarkt. Bij het kopen van de witte asperges, is het belangrijk om goed te letten op de versheid. Kies voor stevige stengels met gesloten topjes en vermijd uitgedroogde of verkleurde exemplaren.
Het bereiden van witte asperges is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is van belang dat je de harde uiteinden eraf snijdt, de steeltjes schilt en van de topjes afblijft. Daarna kun je ze koken, stomen, grillen of roosteren totdat ze zacht en mals zijn. Rauw kun je ze namelijk niet eten. De schillen en harde uiteinden gebruik je natuurlijk voor een heerlijke aspergesoep.
Houd je niet zo van vis, maar wel van vlees? Probeer dan eens mijn asperges met ham en ei uit. Ben je benieuwd naar meer recepten met witte asperges? Maak dan eens mijn lasagne van witte asperges, pasta carbonara met witte asperges, witte asperges met gerookte zalm, ei en botersaus of witte asperges met ei.
Witte asperges met gerookte zalm, ei en botersaus
Ingrediënten
- 1,5 kg witte asperges
- 4 eieren
- 100 gram ongezouten boter
- 200 gram gerookte zalm
- 0,5 tl geraspte nootmuskaat
- 15 gram verse peterselie
- 1 citroen
- Peper en zout
Instructies
- Kook de eieren 8 minuten, laat schrikken, pel ze en prak ze met een vork fijn.
- Schil de asperges en snijd het kontje er af.
- Doe de asperges in een pan waar ze in hun geheel in passen en zet onder water met flink zout. Laat 7 minuten koken, zet het vuur uit en laat nog 10 minuten in het water liggen. Haal ze er dan uit.
- Smelt de boter in een steelpannetje en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Leg de asperges op een mooie schaal, leg de plakken gerookte zalm er op en het ei. Giet de botersaus er overheen. Garneer met peterselie.
- Lekker met gekookte aardappeltjes.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.