Alles over verschillende soorten brood

Brood: ik kan er geen genoeg van krijgen. En dan heb ik het dus over alle verschillende soorten brood! Of het nu wit casino is voor een ouderwetse tosti met ham en kaas of een zuurdesembrood van een ambachtelijke bakker, gewoon met wat goede olijfolie en zeezout. Ik vind allebei even lekker!

In dit artikel vertel ik je alles over verschillende soorten brood: van wit & tarwe tot volkoren & zuurdesem.

De bekendste verschillende soorten brood

Ik kan op één pagina onmogelijk alle soorten brood van de wereld uitlichten, daarom licht ik de bekendste soorten uit die je in de meeste supermarkten of bakkers in Nederland vindt. Later zal ik je nog eens vertellen over andere bijzondere broodsoorten, van bagels en ciabatta tot focaccia en Libanees platbrood.

verschillende soorten broo2

Witbrood

Witbrood wordt gemaakt van tarwebloem; de kiemen en zemelen van de tarwekorrel zijn daar volledig uitgezeefd. Vandaar de kleur én het feit dat je een hoop voedingsstoffen en vitamines mist die je wel in bijvoorbeeld volkorenbrood aantreft. Toch is witbrood, zeker in casinovorm, nog altijd favoriet bij mij voor de tosti. Of als toast bij een Full English Breakfast

Bruinbrood (of tarwebrood)

Bruinbrood of tarwebrood, in Nederland een van de meest gegeten soorten brood, wordt gebakken van (tarwe)meel. Dat is een mix van bloem en volkorenmeel – meestal in een 50/50 verhouding. Er zitten meer zemelen en kiemen in dan in wit brood, dus ook meer vitamines, mineralen en voedingsvezels. Toch is het niet zoveel als in volkorenbrood.

verschillende soorten broo1

Volkorenbrood

Dit brood wordt gemaakt met volkoren meel en hierbij wordt de volledige tarwekorrel gebruikt. Kortom: dit brood bevat veel fijngemalen kiemen en zemelen, en dus meer vitamines (B1, B6), mineralen (ijzer, jodium) en voedingsvezels. Een gezonde keuze!

Meergranenbrood

Bij meergranenbrood is het brood behalve van tarwe- of roggemeel ook nog gemaakt met andere graansoorten, zoals gerst, mais, boekweit of spelt. Vaak is het een mix van meerdere soorten, naar eigen recept van de bakker. Er zitten vaak hele of gebroken zaden in het brooddeeg, dat voor veel verschillende structuren (en smaak) zorgt.

Ook lekker om eens te proberen: zelf sodabrood maken!

Desembrood

Het hipste brood van dit moment: desembrood, ofwel zuurdesembrood. Voor ‘gewoon’ brood gebruik je gist als rijstmiddel. Voor desembrood is dat anders; hier wordt geen gist voor gebruikt, maar een speciaal moederdeeg: een gefermenteerd mengsel dat uren, soms wel dagen wordt gerezen. Zo kunnen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten hun werk doen en ontstaan er een spontane fermentatie, met een mooi woord. Door dit moederdeeg telkens aan te vullen met bloem en water (zo ‘voed’ je het moederdeeg), ontstaan er de perfecte verhouding voor dit zuurdesemdeeg. En dat geeft de karakteristieke smaak, structuur en kleur!

Ik leerde onlangs desembrood maken van de bakkers van levain et le vin, een zuurdesem bakkerij en natuurwijn winkel in de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam. Het was prachtig om dit ambachtelijke proces van dichtbij mee te maken.

Ik gebruik desembrood graag in deze Vega Club Sandwich of voor deze toast met ei en Parmezaanse kaas.

Roggebrood

Het wordt steeds minder gegeten in Nederland, maar is toch echt een favoriet van mij: roggebrood. Supercompact en machtig, maar ook de ideale basis voor een fris beleg – zoals deze rilette van haring op smørrebröd. In de winkels vind je vaak roggebrood uit de noordelijke provincies (Friesland en Groningen) maar ook uit de zuidelijke (Brabant en Limburg).

Speltbrood

Tegenwoordig juist favoriet bij Nederlanders: speltbrood. Dit brood wordt gemaakt van spelt, een oergraan. Een broertje van de tarwe, deze twee granen lijken dan ook best wel op elkaar. Speltbrood bevat gluten, ook al denken veel mensen van niet: pas dus op als je een glutenintolerantie of coeliakie hebt. Wel vinden sommige mensen speltbrood wat lichter verteerbaar, al is dit niet wetenschappelijk bewezen.

Net als bij tarwebrood is er wit, bruin en volkoren speltbrood: gemaakt met steeds een ander deel van de speltkorrel. Hoe meer volkoren, hoe meer vitamines (B1, B6), mineralen (ijzer, jodium) en voedingsvezels.

Briochebrood

Tot slot een van mijn ultieme favorieten soorten brood: briochebrood. Zo lekker en luxe! Aan dit deeg wordt namelijk flink wat roomboter toegevoegd, evenals veel eieren en suiker. Het resultaat? Een soort cake-achtig brood, een beetje zoetig: ideaal voor mijn wentelteefjes met banaan.

verschillende soorten broo4

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.