Verschillende soorten zout en het verschil ertussen

Categories: ArtikelenTags: ,

Zout is net als peper een smaakversterker en een belangrijk ingrediënt bij het bereiden van eten. Zonder zout kan eten erg flauw zijn. In dit artikel neem ik je mee in de soorten zout en het verschil ertussen. 

Zout komt niet alleen uit de zee, maar wordt ook uit de grond en uit de bergen gehaald. Nadat al het water weg is, blijven er zoutkristallen over. Deze zoutkristallen worden op verschillende manieren verwerkt tot zout. 

Ook voedselfabrikanten gebruiken zout vaak als smaakversterker. Zout is dan ook vaak in grote hoeveelheden te vinden in kant-en-klaar producten, waardoor we al snel te veel binnen krijgen. De maximale hoeveelheid zout is zes gram per dag. Door eten zelf vers te maken, heb je meer controle over hoeveel zout je binnen krijgt. 

Lees ook: zo maak je zeebaars in een zoutkorst

Verschillende soorten zout

In de basis zit er niet een verschil in de soorten zout. Het enige verschil is de smaak. Het smaakverschil komt door het land van herkomst en de mineraalsamenstelling. De mineraalsamenstelling heeft te maken met het verwerkingsproces van het zout. Aan sommige soorten zout wordt wel eens wat extra’s toegevoegd. 

Tafelzout 

Tafelzout ook wel keukenzout genoemd is het meest gebruikte type onder de verschillende soorten zout. Deze zoutsoort is er een dat in Nederland wordt gewonnen, onder andere in Oosterschelde, Groningen en Twente.

Zeezout

Zeezout is een grove zoutsoort en wordt gewonnen door zeewater te dampen. Het heeft en krachtigere smaak dan zeezout. Hoe donker het zeezout, hoe gezonder het is. Voor ongeveer 35 gram zeezout is er 1 liter water nodig. 

Himalayazout

Himalayazout komt uit de zoutmijnen van Pakistan en is roze van kleur. Nadat Himalayaozout is gewonnen ondergaat het verder geen bewerkingen meer. Hierdoor is het een van de puurste zoutsoorten ter wereld. Himalayazout heeft een milde en verfijnde smaak, dit komt door de verschillende mineralen in het zout. De hoeveelheid mineralen is afhankelijk van waar en hoe het gedolven en verwerkt is. Deze zoutsoort is zowel in een grove versie te koop als gemalen. 

Fleur de sel

De duurste zoutsoort onder de soorten zout is de Fleur de sel, oftewel zoutbloem. Fleur de sel wordt ook wel verkocht onder de naam Keltisch zout. De oorspong van deze zoutsoort ligt in Frankrijk. Dat deze zout duur is komt door hoe het zout geoogst wordt. Dit kan alleen bij de juiste temperatuur van het water en weersomstandigheden. Sommige mensen zullen merken dat deze zoutsoort ook een beetje een zoete en bittertinten heeft. Deze zoutsoort is te duur om mee te koken en wordt dan ook vaak gebruikt als finishing touch.

Kosher zout

Kosher zout is een grove zoutsoort en was oorspronkelijk bedoel om het bloed uit vlees te trekken en het op die manier koosjer te maken. Dit heeft te maken met het Joodse dieet. Daar mag wel vlees worden gegeten, maar niet met bloed. 

Hawaiiaans zout

Hawaiiaans zout is er in twee verschillende soorten zout. Het zwarte Hawaiiaanse zout, ook wel bekend als lavazout komt uit het vulkanische gebied in Hawaii. De zwarte kleur van het zout komt door de toevoeging van actieve kool van de vulkaan. Naast het zwart Hawaiiaanse zout heb je ook rood hawaiians zout. Bij deze zoutsoort wordt er gebakken rode klei toegevoegd aan het gedroogde zout. Hierdoor ontstaat er een rode kleur. De klei voegt mineralen en een nootachtige smaak toe. 

Tip: bekijk om deze aflevering van RTL-Boulevard waarin ik alles vertel over zout.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.