Van jasmijn tot zilvervlies: alles over verschillende soorten rijst

Categorieën: Blogs, Kooktips

Ik ben dol op rijst; in een frisse en pittige Thaise pad thai, als basis voor een sushi-rol of lekker opgebakken met kip. Van jasmijn tot zilvervlies: er zijn zoveel verschillende soorten rijst! In dit artikel vertel ik je er alles over.

Alles over verschillende soorten rijst

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst is een volkoren variant en bevat meer vezels dan witte rijst. De smaak is mild en een beetje nootachtig. Ideaal voor elk doordeweeks maaltje en als je wat gezondere soorten rijst wil eten.

Witte rijst

Witte rijst is juist ontdaan van dat vezelrijke vliesje en is daardoor zachter en sappiger, maar ook minder gezond. Lekker voor deze gebakken rijst met garnalen.

Jasmijnrijst

Jasmijnrijst is een heel aromatische rijstsoort die voornamelijk in Thailand wordt verbouwd, maar ook vaak in Vietnam en Cambodja. De korrel is wat langer en zoetiger van smaak, en is na het koken een beetje zacht en plakkerig. Vaak wordt jasmijnrijst verward met pandanrijst, maar dat is toch nét weer wat anders. Voor pandanrijst wordt namelijk rijst versterkt met de bladeren van de pandanplant. Wel lijken de twee soorten rijst erg op elkaar.

Basmatirijst

Basmatirijst wordt geteeld aan de voet van het Himalaya-gebergte, waar het klimaat perfect is om rijst te verbouwen. De korrel is lang, delicaat van smaak en kleeft niet aan elkaar. Een van mijn lievelingssoorten!

Risottorijst

Voor risotto heb je een kortere en ‘ronde’ korrel nodig om het gerecht zacht, romig maar ook stevig te maken. De twee bekendste soorten hiervoor zijn arborio en carnaroli. Deze kunnen veel kookvocht opnemen en behouden toch een bite.

Gele rijst

Gele rijst wordt gemaakt van witte rijst, waar vaak saffraan en/of kurkuma wordt toegevoegd voor smaak en kleur. Het is dé basis voor nasi kuning, het geurige Indische rijstgerecht, of deze gele rijst met kip.

Sushi-rijst

Wat zou sushi zijn zonder sushi-rijst? Het koken van deze korrels komt heel nauw; je wil de perfecte basis tussen zacht en sticky, maar niet over-gaar. Zelfs de Japanse sushi-meesters moeten er jarenlang voor in de leer. Wil je het thuis zo goed mogelijk maken, dan raad ik je aan een rijstkoker aan te schaffen. Breng de Japanse rijst op smaak met rijstazijn en eventueel wat zeewier.  

Notenrijst

Weer eens wat anders bij je stukje vlees of vis: notenrijst! Dit is vaak voorgekookte witte rijst waar een mix van nootjes, pitten en soms ook gekonfijt fruit (zoals papaja) in zit. 

Verschillende soorten rijst bewaren

Alle soorten rijst zijn in principe lang houdbaar, mits je het koel, donker en droog bewaart. Aangebroken pakken kun je daardoor beter overgieten in een pot, voorraadbus of fles die je luchtdicht kunt afsluiten.

Gele rijst met kip

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!