Rilette van haring op smørrebröd

15 minuten

Wat is rilette?

Rilette is van oorsprong een Franse uitvinding die gebruikt werd om taai varkensvlees weer lekker en eetbaar te krijgen. Traditioneel is dat dus het ingrediënt waar rilette van gemaakt wordt. Inmiddels is deze vettige lekkernij niet alleen meer van varken gemaakt en vind je allerlei varianten terug.

Een rilette van haring was ik echter nog niet tegengekomen dus nu het weer haringseizoen is leek me dat het uitgelezen moment om eens te kijken of het ook zou lukken met haring. En het antwoord – dat had je al geraden – is een volmondig ja! Ik serveerde de rilette van haring vervolgens op roggebrood.

Bereiden van de rilette

Het maken van de rilette is heel eenvoudig en de exacte omschrijving vind je hieronder terug in het recept. Om wat extra crunch te geven combineerde ik ‘m met wat geraspte wortel. Dat maakt het ook meteen wat gezonder dan de wat vettere versie. Serveer met bijvoorbeeld wat verse avocadoschijfjes of komkommer om het extra fris te maken.

Voor het uit elkaar halen van de haringen gebruik ik zelf het liefst mijn handen. Dat werkt prettiger, maar vind je dat vervelend dan kan het ook met twee vorken.

Check ook het recept voor de crunchy herring hier!

Rilette van haring

Smash the herring! Rilette van haring op smørrebröd

5 van 1 stem
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerecht, Brunch
Keuken Vis
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 1 grote wortel geraspt
  • Sap van ½ citroen
  • 1 el witte wijn azijn
  • 2 el mayonaise
  • 1 tl vers geraspte gember
  • Klein bosje dille
  • 500 gr rauwe haring graten verwijderd
  • 90 gr boter

Instructies
 

Instructies

  • Rasp de wortel grof zodat je ongeveer 100 gr geraspte wortel hebt. Meng dit in een kom met het citroensap, de azijn en de mayonaise.
  • Voeg de geraspte gember toe en wat fijn gesneden dille. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verwarm de boter in een pan en bak de haring tot deze zacht en gaar zijn.
  • Laat even afkoelen en haal dan de vis van de huid met een vork of met je handen.
  • Roer de geplukte vis door je wortelmengsel en eventueel als het nog wat extra smeuigheid nodig heeft dan kun je een klein beetje bakvet uit de pan gebruiken.
  • Meng het niet te lang door en voeg eventueel nog peper en zout toe.
  • Serveer de rilette op roggebrood en beleg deze met avocado plakjes en komkommer.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.