Alles over verschillende soorten spek

Categorieën: Blogs

Alles over verschillende soorten spek

Voor een broodje prosciutto mag je me wakker maken, en bij de eitjes op zondag bak ik graag goede ontbijtspek langzaam uit in de pan. Maar wat voor soorten spek zijn er eigenlijk nog meer, wat zijn de overeenkomsten en vooral: de verschillen? In dit artikel leg ik het je uit.

De meeste soorten spek die je bij de slager of supermarkt ziet, komt van het varken. Maar deze mooie dieren hebben op verschillende plekken in hun lijf vet zitten: in de buik, op de rug maar ook in de kop – bijvoorbeeld de wang.

Niet alleen de specifieke plek waar het vandaan komt, maar vooral wat er vervolgens met het vlees wordt gedaan doet veel voor de smaak, textuur en structuur. Wordt het spek gepekeld of gerookt? Is het supervers of hangt het al eventjes te drogen in een speciale kast? Welke kruiden worden er toegevoegd?

Dit zijn mijn favoriete soorten:

Buikspek

Dit is een beetje een verzamelnaam voor meerdere type spek die van – je raadt het al – de buik van het varken komt. Ontbijtspek en katenspek vallen hier onder, maar deze zijn vaak gepekeld, gedroogd en/of gerookt.

Je kunt bij de slager ook een volledig stuk buikspek bestellen dat niet behandeld is. Hier kun je zelf mooie speklappen van snijden, maar je kunt het ook low and slow roosteren in de oven om er bijvoorbeeld pulled pork van te maken. Of wat dacht je van mijn gestoomde broodjes met geroosterd buikspek à la Momofuku?

Ontbijtspek

Komt dus van buikspek, maar wordt eerst gepekeld, gedroogd en vervolgens gerookt. Perfect voor in de pannenkoeken of bij een gebakken eitje.

Katenspek

Katenspek wordt juist eerst gekookt en daarna gerookt. Het is lekker zoutig en perfect voor op en broodje.

Pancetta

Ook pancetta komt van de buikspek, en wordt net als ontbijtspek gepekeld en gedroogd. Waarom smaakt het dan toch zo anders? Omdat dit Italiaanse spek flink wordt gekruid, onder andere met peper, kruidnagel en nootmuskaat.

Bacon

Veel mensen denken dat ‘bacon’ de Amerikaanse benaming is van ontbijtspek – maar dat klopt niet helemaal. Bacon komt namelijk niet van de buik, maar van de rug van het varken, waar ook de karbonaadjes zitten. Het vlees wordt vaak met zout ingespoten en daarna gerookt. Bak het uit en serveer met avocado op een broodje of gebruik het juist in zoete baksels. Deze caramel crunch bacon chili is bijvoorbeeld onweerstaanbaar:

Lardo

Misschien wel een van de beste soorten: lardo wordt gemaakt van de rug en bestaat volledig uit vet. Vandaar dat de plakjes ook zo prachtig wit zijn, zonder roze van het vlees erbij. Dit vetspek wordt uitgebreid gekruid, gerijpt en vervolgens in dunne plakjes gesneden. 

Kinnebak 

Tot slot een bijzondere soort die je niet vaak meer tegenkomt: kinnebakspek. Deze is afkomstig van de kop cq. wang van het varken. Een mooie balans tussen vlees en spek, die vaak wordt verwerkt in worsten of broodbeleg. Het proberen waard!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als TV kok, all round food expert bij RTL Boulevard en maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld. Deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.