Alles over de verschillende soorten sla

Categorieën: Kooktips

Verschillende soorten sla

Onlangs schreef ik over mijn favoriete salades, vandaag wil ik het met jullie graag hebben over de verschillende soorten sla. Pittige rucola geeft een compleet andere smaak en textuur dan botersla, dus daar kun je volop mee variëren. En een mooie salade is niets zonder een goede basis, nietwaar? 

Kropsla

Kropsla is altijd een goede basis voor verschillende salades, maar ook lekker in een wrap. Deze sla heeft een frisse en zachte smaak. Kropsla wordt ook wel botersla genoemd.

Veldsla

Lieve kleine ‘trosjes’ sla met een kruidige, nootachtige smaak. Ideaal in bijvoorbeeld Franse salades met een zoet-pittige honingmosterd-dressing. 

IJsbergsla

Dit type sla heeft knapperige, frisse bladeren die zich heel goed fijn laten snijden. Superlekker op een burger of in een wrap. 

Eikenbladsla

Deze bruin-groen geleurde sla heeft de vorm van bladeren van de eikenboom, vandaar uiteraard ook de naam. De notige smaak past heel goed bij andere hartige ingrediënten, zoals kastanjechampignons, geitenkaas, avocado en noten. 

Romaine & little gem

Romaine-sla is lekker stevig, net als zijn kleinere zusje (little gem). De klassieke basis voor een Caesar salade, maar stiekem ook héél goed om te grillen! Halveer een little gem in de lengte (laat het ‘hart’ intact), smeer in met olijfolie en grill op de barbecue of grillplaat totdat er mooie strepen ontstaan. Fantastisch met een romige mayonaise-dressing.

Krulsla

Krulsla, oftewel Lollo Rossa, is een luxe sla met een gekruld blad en een milde smaak. Deze Italiaanse-soort doet het goed in allerhande salades.

Frisée

Eigenlijk is frisée officieel geen slasoort, maar familie van de andijvie. Deze lichtgroene sla is iets bitterder maar vooral heel knapperig. Maak er eens een salade Lyonnaise mee, met uitgebakken spekjes en een gepocheerd ei.

Baby spinazie

Dit kleine broertje van spinazie is ideaal als salade-basis en tegenwoordig bij de meeste groenteboeren en supermarkten te koop. Ook lekker om er een zoet-hartig gerecht mee te maken met aardbeien, pecannoten en geitenkaas.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.