4 leuke nieuwe bakkers in Amsterdam met een goed verhaal

Categorieën: ArtikelenLabel:

Van goed brood, een kraakverse croissant of een elegant Frans gebakje word ik altijd dolblij. Gelukkig is brood & patisserie hot op dit moment en openen er aan de lopende band nieuwe zaken. Vooral het aantal bakkers in Amsterdam blijft groeien, tot mijn grote plezier. Sommigen openden zelfs middenin de lockdown van 2020: dat is nog eens knap! In dit artikel licht ik graag vier nieuwe bakkers in Amsterdam uit waar ik héél graag wat lekkers haal.

Lees ook: mijn favoriete food hotspots in Amsterdam (voor een culinaire wandelroute!)

4 leuke nieuwe bakkers in Amsterdam met een goed verhaal

Boulangerie Noé

Deze bakker, die oorspronkelijk begon in Zuid-Frankrijk, heeft inmiddels drie vestigingen in Amsterdam: aan de Gustav Malherlaan in Zuid, op de Bloemgracht in de Jordaan en op de Vijzelgracht in het Centrum. Die laatste kwam er eind 2019 bij en zit in het oude pand van slagerij Rodriguez, waar ik vroeger vaak kwam. Daarvoor was het slagerij Cornelisse. Mooi om te zien dat er nu opnieuw een ambachtelijk voedselbedrijf in huist!

De eigenaresse van Noé groeide op in Nederland, maar verhuisde later naar Frankrijk. Nu is ze terug in het land en heeft ze alle mooie technieken uit Frankrijk meegenomen. Zo wordt het brood gemaakt met levain – Frans zuurdesemdeeg – en worden de gebakjes geheel volgens de Franse patisserie vervaardigd.

Ga er zeker eens langs bij boulangerie Noé voor een klassieke baguette, een luxe éclair of nog beter: zo’n Paris-Brest (zoals je hieronder ziet). Dat is soezendeeg gevuld met gekarameliseerde hazelnoten en praliné. Ultieme verwennerij!

Grammes

Deze bakker is nog niet volledig geopend – voor nu alleen voor afhaal op zaterdag – maar ik kijk héél erg uit naar de dag dat ik hier de hele winkel leeg kan kopen. Grammes, op de Maasstraat 16, wordt gerund door chef Maxime Papin. Hij leerde de fijne kneepjes van het vak in zowel Parijs als New York en gaat nu Amsterdam veroveren met zijn Frans/Amerikaanse creaties. Van croissants en zuurdesem brioche (!) tot chocolate chip cookies.

Binnenkort opent hij zijn deuren dus voor het echie, maar tot dan kun je op zaterdag afhalen. Check vooral zijn website voor meer informatie of verlekker je op Instagram.

Ulmus

Gloedjenieuw in Amsterdam-West is bakkerij Ulmus. Zij maken zuurdesembrood en gebak van de beste biologische, lokaal geproduceerde ingrediënten. Je vindt hun winkel aan de Cabralstraat 7, vlakbij het Mercatorplein. Hier haal je zo’n gigantisch rond boerenzuurdesembrood, maar ook kleine cruffins: een combinatie tussen een croissant en een muffin. Daar stoppen ze allerlei heerlijke smaken in, zoals een curd van bloedsinaasappel. Dat wil je toch eten?!

Nog zo’n fijne bakker in Amsterdam: Levain et le vin

Tot slot een zaakje dat er al iétsje langer zit, maar nog steeds een tamelijk nieuwe aanwinst voor de stad is. Levain et le vin op de Jan Pieter Heijestraat 168 combineert twee heerlijkheden: brood en wijn. Zo loop je opeens de deur uit met hun fantastische zuurdesembrood (levain betekent zuurdesem in het Frans!), plus een flesje wijn (le vin!) om lekker van te genieten. Vergeet ook niet een stuk focaccia af te rekenen, vooral van die met ‘nduja, een pittige Italiaanse worst, ben ik groot fan. Tot slot: sinds kort maken ze ook cannelés, van die kleine zachte cakejes uit de oven met een zachte binnenkant en een krokant buitenlaagje. Yum!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!