Mijn favoriete verse kruiden

Categories: ArtikelenTags:

Mijn favoriete verse kruiden

Waar zouden we zijn zonder verse basilicum om goddelijke pesto mee te maken, frisse peterselie voor bij de vis of bieslook-mayonaise bij gebakken aardappeltjes uit de oven? In dit artikel vertel ik je graag over mijn favoriete verse kruiden.

Peterselie

Het meest populaire kruid van Europa en ook een van mijn favoriete verse kruiden! Je kunt het op 1001 manieren verwerken; als garnering bij salades, vis en vlees, door een pastasaus, gefrituurd bij de garnalenkroketjes zoals ze dat in België doen… Of maak gegrilde little gem met piperade.

Basilicum

Och, een van mijn favorieten! Over een salade caprese, door de gestoofde aubergine en natuurlijk als basis voor een klassieke Italiaanse pesto. Probeer de blaadjes altijd te scheuren, in plaats van met een mes fijn te snijden. Zo komt de smaak beter tot z’n recht! Ook een fijn recept met basilicum: deze quinoa-salade met mango.

Dille

Zalm en dille zijn de allerbeste vrienden. Maar dit frisse kruid, familie van venkel en kervel, past ook perfect bij aardappeltjes. Maak deze aardappelkoekjes met dille bijvoorbeeld eens, of wat dacht je van haring met ui in dille-roomsaus?

aardappelkoekjes met dille

Tijm

Tijm is een wat droger, ‘houtig’ kruid met héél veel smaak. Doseer dus altijd voorzichtig, want het kan gauw overheersen. Tijm doet het erg goed bij groenten, vlees en gevogelte, zoals deze kip uit de oven

Rozemarijn

Een van de meest aromatische favoriete verse kruiden die er zijn. Dit eeuwenoude kruid werd vroeger ook volop als verzorgend middel gebruikt en zelfs bij bruiloften, omdat het symbool zou staan voor liefde en trouw. Ik gebruik hem zelf trouw in de keuken, bijvoorbeeld in dit recept voor grietfilet met spelt, snijbiet, tomaatjes en zwarte olijven

Oregano

Deze minuscule, fluweelzachte blaadjes geven superveel smaak aan je gerecht. Je vindt het vaak gedroogd in potjes, maar als je het vers bij de groenteboer kunt vinden: doen! Erg lekker in stoofschotels en pastasauzen. Tip: voeg oregano pas op het eind toe, anders kan het zijn smaak verliezen.

Salie

Geef mij een bord ravioli met gesmolten boter en salie en ik ben een gelukkige vrouw. Tegenwoordig verkopen de meeste supermarkten het gelukkig ook vers! 

Bieslook

Met bieslook kun je niet snel de mist in gaan; het is fris, mild en bijna iedereen houdt er van. Deze plant uit de lookfamilie, familie van de ui, prei en knoflook, geeft nét dat beetje extra aan een gerecht. Bieslook loves kaas, aardappeltjes, salades en sauzen. Kook ‘m nooit mee maar gebruik het ‘rauw’ op het einde door je recept. Bijvoorbeeld deze lauwwarme aardappelsalade met witte asperge, kropsla, ei en bieslook

Koriander

You either love it or you hate it: koriander. De één vindt het naar zeepsop smaken, de ander kan er geen genoeg van krijgen. Het is sowieso een van m’n favoriete verse kruiden! Koriander hoort absoluut bij veel Latijns-Amerikaanse én Oosterse keukens. Wat zou een pad thai of een nacho-gerecht zijn zonder koriander? Precies! Deze Mexicaanse limoenkip kun je dan ook absoluut niet maken zónder.

Limoen kip met koriander

Munt

Munt kan een gerecht een fikse oppepper geven. In de Midden-Oosterse keuken kom je het vaak tegen; Ottolenghi is er niet voor niets gek op. Het kan goed bij hartig, maar zeker ook bij zoet. Zoals deze frisse watermeloen salade die er een beetje tussen in zit.

Dragon

Een van mijn favoriete sauzen, bearnaisesaus, zou niet zonder dragon kunnen. Een bijzonder kruid dat goed bij vis, maar zeker ook bij vlees past. Probeer het eens heel verrassend in een salade van meloen met gedroogde ham!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.