Mijn favoriete bonen in blik: van kidneybonen tot bruine bonen

Categories: ArtikelenTags:

In mijn voorraadkast vind je standaard een bonte collectie van bonen in blik. Soms ook vers of gedroogd, maar de blikvorm is toch vaak het meest ideaal – zeker in een druk bestaan met kinderen, waar je snel iets lekkers op tafel wil toveren.

Voor mijn tv-programma Miljuschka in Mexico ging ik samen met chef Mariana Blanco op zoek naar de lekkerste gerechten met bonen – in Mexico noemen ze die trouwens frijoles. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en horen ze samen met maïs tot dé basisingrediënten van de Mexicaanse keuken. Maar ook in andere keukens, van de Hollandse tot de Britse tot de Mediterraanse, vind je bonen in recepten. In dit artikel vertel ik je over mijn favoriete bonen!

Mijn favoriete bonen in blik: van kidneybonen tot bruine bonen

Bruine bonen

De bruine boon: een klassieker! Je maakt er echte Hollandse pot mee, zoals een bruine bonenschotel met worst. Of je gaat de Latijns-Amerikaanse kant op, in burrito’s en taco’s of verwerkt in een Mexicaanse stoofschotel.

Witte bonen

Ja, witte bonen in tomatensaus zijn bekend – zeker in het gigantisch vullende Engelse ontbijt. Maar je kunt zoveel meer met deze boon, zeker omdat hij een wat vastere textuur heeft en minder snel kapot kookt, zoals bijvoorbeeld bruine bonen. In Spanje staat deze boon vaak op het menu, bijvoorbeeld met chorizo en spinazie.

Kidneybonen

Nog zo’n Mexicaanse favoriet, die zijn naam dankt aan het feit dat hij op een niertje lijkt. Een grote bron van eiwitten en vezels, en superlekker in wraps of chili con pavo, of deze ovenschotel met kalkoen

Zwarte bonen

Deze bonen zijn zoetig, maar vooral hartig – de smaak doet ergens denken aan champignons. Maak er bijvoorbeeld deze zwarte bonensoep met chorizo mee.

Limabonen

Deze schatjes worden ook wel boterbonen of olifantsbonen genoemd. Deze grote, witte exemplaren komen uit Zuid-Amerika en je maakt er heerlijke stoofjes of salades mee. De perfecte vleesvervanger, als je het mij vraagt.

Kievitsbonen

Deze boon heeft een gevlekt uiterlijk, maar eenmaal gekookt wordt -ie egaal bruin van kleur. Een standaard ingrediënt in de chili con carne. Ze worden ook wel borlottibonen genoemd.

Cannellini bonen

Hier kun je eindeloos veel bereidingen mee maken. Van een snelle bonendip of -puree, in de minestronesoep of andere Italiaanse gerechten. Want vooral in Toscane zijn ze er dol op!

Sojabonen

Die felgroene rakkers, ook wel edamame genoemd, vind je natuurlijk vaak in Japanse gerechten en als bijgerecht bij sushi. Heerlijk zo uit het vuistje met wat zout, of in een summer roll of curry.

Geen bonen in blik, maar liever verse…?

Toch zin om met verse bonen te koken? In mijn recept voor meiraap met bloedworst gebruik ik verse doperwten, tuinbonen en kapucijners.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.