Grietfilet met spelt, snijbiet, tomaatjes en zwarte olijven

Vandaag maak ik dit overheerlijke visgerecht met in de hoofdrol de oer-Hollandse griet. De spelt, snijbiet, tomaatjes en zwarte olijven verzorgen een Oscar-winnende bijrol en zorgen meteen voor een Meditteraan tintje. Ik maak dit super graag als ik eens een ander stukje vis op tafel wil zetten en zin heb in een originelere combi dan gewoon vis met groente en aardappels

Welke griet?

Over welke griet gaat het?! Deze vis ken je misschien niet of nauwelijks, maar geloof mij: je wil haar echt een keer proeven. Deze parel zwemt rond in onze eigen Noordzee, wat betekent dat hij lekker dichtbij gevangen wordt en minder kilometers aflegt voordat hij op jouw bord belandt. Dus: geen import-gedoe en een stuk duurzamer dan exotische soorten die van ver moeten komen. En qua smaak? Denk aan de fluweelzachte, lichtzoete touch van tarbot – ze zijn zelfs familie! Griet heeft diezelfde stevige structuur en verfijnde smaak, maar is meestal nét wat vriendelijker voor de portemonnee. Dus voor wie zin heeft in een duurzame, lokale vis met een rijke, toegankelijke smaak: grijp die griet en steel de show in de keuken.

Liever een ander visje? Gebakken kabeljauw met tomatensalsa

Oergraan

Spelt is basically de cool kid onder de granen. Dit is geen doorsnee graantje; nee, het heeft een nootachtige bite die je gerechten een stevige, maar verfijnde boost geeft. Nog een voordeel; het is veel gezonder dan je gemiddelde rijst of pasta en zit bomvol vezels en eiwitten. Kook het tot het lekker beetgaar is, en je hebt een stevige basis die elke saus of jus absorbeert alsof het ervoor gemaakt is (want dat is ook zo). Spelt ligt trouwens gewoon in de betere supermarkt of bij de natuurwinkel, dus geen excuses – dit graan is je nieuwe beste vriend.

Dit kun je nog meer met spelt: Gezonde salade met spelt, snijbonen en halloumi. Of maak deze zoete Spelt-amandelcake met aardbeien.

Snijbiet voor wat extra kleur én smaak

Snijbiet, jongens, is geen geitenwollensok-groente, maar een kleurrijke toevoeging die je gerechten opfleurt en op smaak brengt. Met bladeren die smaken als spinazie maar met net wat meer bite, en stelen in regenboogkleuren die er knettergoed uitzien op je bord, is deze groente een echte gamechanger. Kort roerbakken en klaar ben je. Qua voedingswaarde zit je ook gebakken: vitamine A, C, ijzer – je krijgt alles binnen met deze knapperd. Haal ‘m bij de biologische winkel of op de markt en geef je gerecht die extra frisse, knapperige kick die het verdient.

Nog meer met snijbiet: Eikhaassteak met polenta en regenboog snijbiet of maak deze Italiaanse rotolo met spinazie, snijbiet en ricotta.

Grietfilet met spelt,snijbiet, tomaatjes en zware olijven
Totale tijd50 minuten

Grietfilet met spelt, snijbiet, tomaatjes en zwarte olijven recept

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 300 gr spelt of gort
  • 3 teentjes knoflook
  • 500 gr regenboogsnijbiet
  • 250 gr kerstomaatjes
  • 3 stengels bleekselderij
  • 500 gr grietfilet graatvrij en in 4 stukken
  • 75 gr zwarte olijven
  • 3 takjes rozemarijn
  • Scheutje zonnebloemolie

Bereidingswijze: 

  • Kook de spelt of gort volgens de instructies op de verpakking. Zorg dat er nog een beetje kookvocht bij blijft en het niet helemaal droog is.
  • Hak de knoflook fijn, halveer de tomaatjes en snijd de bleekselderij in blokjes. Rits de blaadjes rozemarijn van de takjes.
  • Was de snijbiet. Snijd de steeltjes in ringetjes en de bladeren iets grover. Houd apart van elkaar.
  • Bak de knoflook en bleekselderij aan in zonnebloemolie, voeg na 2 minuten de steeltjes van de snijbiet en de rozemarijn toe en bak nog 2 minuten.
  • Voeg de tomaatjes toe en draai het vuur laag. Voeg ook de vis toe en laat in ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes gaar worden.
  • Schep, als de vis gaar is, het snijbietblad en de olijven erdoor. Serveer met de spelt of gort.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 444kcalKoolhydraten: 62gProteine: 39gVet: 7gVerzadigde vetten: 1gCholesterol: 63mgNatrium: 660mgKalium: 1374mgVezels: 12gSuiker: 9gVitamine A: 8169IUVitamine C: 53mgCalcium: 130mgIJzer: 7mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.