5 slimme tips voor leftover kruiden

Categorieën: Kooktips

5 slimme tips voor left-over kruiden

Half bosje basilicum over, paar takjes tijm, of juist een enorme hoeveelheid peterselie waar je even niet van weet wat je ermee aan moet? Ik geef je graag 5 slimme tips voor left-over kruiden.

In de koelkast

Verse kruiden blijven soms maar heel kort goed in de koelkast, zeker delicate zachte blaadjes, zoals basilicum, verleppen helaas snel. Je kunt sommige soorten goed bewaren tussen wat vochtig gemaakt keukenpapier. Stop dit voorzichtig in een goed afgesloten (plastic of glazen) vershoudbakje en zet in de koelkast. Dit werkt vooral goed bij bijvoorbeeld munt, bieslook en dille.

In een glaasje water

Bewaar ze in een glaasje water in de koelkast! Vul een hoog glas met een bodem water en zet de kruiden er recht op in, zodat de steeltjes in het water zitten. Net als bij bloemen eigenlijk! Dit werkt voornamelijk goed bij zachte kruiden als basilicum, munt, peterselie en koriander. Ververs het water elke paar dagen en doe eventueel een plastic zakje om de blaadjes die boven het glas uit piepen.

In de olie

Van harde kruiden met een houtige steel (zoals rozemarijn en tijm) kun je heel goed kruidenolie maken. Vul een goed afsluitbare pot of (weck)fles met de kruiden en giet er zoveel olijfolie op dat ze helemaal onderstaan. Heerlijk voor over de pasta of een sandwich!

Vries ze in

Veel kruiden kun je prima invriezen. Pluk ze, was ze eventueel en maak ze goed droog – voorzichtig tussen twee vellen keukenpapier, bijvoorbeeld. Doe ze in een diepvrieszakje of -bakje. Zo blijven ze zeker een paar maanden goed in de vriezer, al werkt het bij sommige soorten beter dan anderen.

IJsblokjes

Hak kruiden fijn en lepel ze in elk holletje van een ijsblokjesvorm. Top af met olie of een andere vetstof (ganzenvet is bijvoorbeeld ook top voor dit idee). Vervolgens kun je elke keer als je wat nodig hebt een of meerdere blokjes in de pan doen. Vooral gebakken aardappeltjes of gegrild vlees knapt ontzettend op van zo’n kruidenblokje!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!