Mijn favoriete gedroogde kruiden en specerijen

Categorieën: Kooktips

Mijn favoriete gedroogde kruiden en specerijen

Vertelde ik je onlangs over mijn favoriete verse kruiden (zie hier) vandaag wil ik het graag hebben over de langer houdbare soorten die altijd een plekje in mijn voorraadkast hebben. 

Ik kan onmogelijk mijn hele kruidenkabinet digitaal voor jullie uitstallen, maar ik heb een top-10 gemaakt van mijn meest gebruikte gedroogde kruiden en specerijen. Plus natuurlijk tips hoe ik ze het liefst toepas in mijn recepten!

Kaneel

Misschien wel de allerlekkerst geurende specerij die er bestaat. Het doet me meteen denken aan de herfst en appeltaart uit de oven. Deze Finse kaneelbroodjes zijn tof om te maken, maar gebruik kaneel ook eens in een hartig gerecht, zoals een Marokkaanse bastilla

Nootmuskaat

Je koopt dit gedroogd of als hele muskaatnootjes, om vervolgens zelf te raspen op een klein, fijn raspje. Onmisbaar over een andijvie-stamppot, maar ook erg goed in zelfgedraaide gehaktballen. 

Laurierblaadjes

Deze heb ik altijd in de kast; voor sauzen, soepen, stoofpotjes en bouillons. Wel altijd even uit het gerecht vissen voordat je gaat eten! In deze stevige Mexicaanse runderstoof met poblano pepers mogen ze echt niet ontbreken

Kardemom

Kardemom

Dit geurige plantje komt uit de gemberfamilie. De zaadjes hebben een zoetige geur en smaken citrusachtig, met een beetje pit en frisheid. Perfect voor deze amandelkoekjes.

Komijnzaad

Komijn heeft een notige en licht bittere smaak, je vindt het in de supermarkt ook wel eens onder de naam ‘djinten’. Erg lekker in Mexicaanse of Indiase gerechten. Check bijvoorbeeld mijn recept voor taco de barbacoa uit de slowcooker

Venkelzaad

Voor de gedroogde worst met venkelzaad van Brandt & Levie mag je me wakker maken! De zaadjes hebben een kruidige en anijs-achtige smaak en doen het ook top in pasta’s met vlees, paprika’s uit de oven of een vegetarische risotto.

Favoriete specerijen

Kurkuma

De trots van India, ook wel koenjit of geelwortel genoemd. Kurkuma een van de belangrijkste ingrediënt in kerriepoeders en masala’s. Maar hij is ook absoluut onmisbaar in mijn curry van zoete aardappel en kikkererwten

Paprikapoeder

Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde pepers, die vervolgens gemalen worden. Mijn favoriet is de gerookte variant van La Chinata, die je in het beroemde rode blikje vindt bij de betere supermarkt of kookwinkel. Essentieel in veel Spaanse gerechten!

Speculaaskruiden

Ook wel koekkruiden genoemd: een must-have in je keukenkastje. Het is meestal een mix van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Niet alleen lekker in de decembermaand, maar het hele jaar door te gebruiken in allerlei baksels. Bijvoorbeeld in deze appel-tulband met roomkaas frosting.

Provençaalse kruidenmix

Ook een kant-en-klare mix, maar ideaal om bij de hand te hebben voor allerlei Franse en Mediterrane gerechten. Ratatouille bijvoorbeeld!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!