Mil’s 6 favoriete tips voor verse kruiden

Categories: ArtikelenTags:

Wie is er niet dol op verse kruiden? Stel je eens voor hoe saai ons eten zou zijn zonder deze veelzijdige smaakmakers. Bleh, ik moet er niet aan denken. Ik heb dan ook een grote variatie aan kruiden in mijn moestuin staan. Zo heb ik altijd verse kruiden bij de hand wanneer ik deze nodig heb, ideaal. 

Nu heeft natuurlijk niet iedereen een moestuin, maar ook als je je kruiden in de supermarkt koopt zijn er manieren om deze optimaal te gebruiken – lees: te verwerken zodat je niet in no time met zo’n zielig verlept bosje opgescheept zit. Kom, ik deel mijn beste tips en tricks.

Kruidenplantjes: zo houd je ze wél in leven
Als je geregeld kookt met verse kruiden kan je beter een kruidenplantje kopen dan steeds een klein bosje bij de supermarkt of groenteboer. Maar aii, wat blijven die plantjes soms toch maar kort in leven!

Waarom kruidenplantjes van de supermarkt zo snel dood gaan? Ze hebben voordat jij ze koopt al meerdere koelcellen én warme opslagplekken moeten doorstaan en dat maakt de gewassen zwak. Ze worden door sommige kwekers ook wel plofkruiden genoemd! Je kunt kruiden beter zelf zaaien (zakjes met zaden koop je bij het tuincentrum of online). Toch liever een compleet plantje kopen? Breng dan altijd een bezoekje aan het tuincentrum, daar is de kwaliteit veel beter.

Kruidenschaar
Verse kruiden hakken met een mes kan natuurlijk prima, maar met een speciale kruidenschaar is het nog véél makkelijker. Deze heeft meerdere bladen en knipt binnen een mum van tijd een bosje peterselie of koriander ragfijn.

Lees ook: 5 slimme tips voor leftover kruiden

Zo houd je verse kruiden langer goed
Bewaar ze in een glaasje water in de koelkast! Vul een hoog glas met een bodem water en zet de kruiden er recht op in, zodat de steeltjes in het water zitten. Net als een bosje bloemen, eigenlijk!

Pluk de dag! (en je kruiden)
Je eigen gekweekte verse kruiden afknippen? Knip elk takje ongeveer twee centimeter boven de grond af. Zo krijgt je plantje de kans om opnieuw te gaan groeien!

In de olie
Van harde kruiden met een houtige steel (zoals rozemarijn en tijm) kun je heel goed kruidenolie maken. Heb je nog wat teentjes knoflook liggen of een rode peper? Ook die zijn perfect om toe te voegen aan je kruidenolie. Heerlijk voor over een pasta of maak er een dressing mee! Benieuwd hoe ik deze maak? Check dan hieronder mijn recept.

Pak je ijsblokjesvorm er maar bij…
Hak verse kruiden fijn en lepel ze in een plastic of siliconen ijsblokjesvorm. Top af met olie of een andere vetstof (bijvoorbeeld ganzenvet!) en vries in. Vervolgens kun je elke keer als je wat nodig hebt een of meerdere blokjes in de pan doen. Vooral gebakken aardappeltjes of gegrild vlees knapt ontzettend op van zo’n kruidenblokje! Maar er is meer te doen met de ijsblokjesvorm. In plaats van alleen water bevriezen, kun je ook wat stukjes fruit en wat kruiden toevoegen. Het ziet er ontzettend leuk uit en is bijvoorbeeld de finishing touch voor een cocktail. Daarnaast geeft het een koud glas water ook net dat beetje extra. 

Kruidenzout

Je kunt je kruiden ook gebruiken om er kruidenzout mee te maken. Hiermee haal je het maximale uit je kruiden. Het enige dat je nodig hebt zijn kruiden, zout, een blender of keukenmachine, en een beetje geduld. Bij welk gerecht het kruidenzout het beste past, hangt natuurlijk een beetje af van de door jouw gekozen kruiden, maar in principe kun je het kruidenzout voor allerlei dingen gebruiken. Strooi het bijvoorbeeld over de aardappels en bak deze lekker crispy in de oven. Of gebruik het om soepen en sauzen meer smaak te geven.  Benieuwd hoe ik mijn kruidenzout maak? Ik deel hieronder mijn recept.

@miljuschka

Kruidenzout blijft mega lang goed. Top smaakmaker voor veel gerechten en super easy. #foodlover #foodies #herbs #kruidenzout #diy

♬ Future – Official Sound Studio

Kruidenolie

Kruidenolie

4 van 5 stemmen
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • glazen pot of fles gesteriliseerd

Ingrediënten
 

  • Bos salie 15gr
  • Bos tijm 15gr
  • Bos rozemarijn 15 gr

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 100 graden.
  • Giet de olie in een ovenschaal of ovenbestendige pan.
  • Ris de blaadjes en/of naaldjes van de steeltjes. Ik plukte salie, tijm en rozemarijn. Spoel de kruiden eventueel af als er grond of andere vuiligheid op zit. Voeg de kruiden toe aan een keukenmachine of blender en maal tot een pasta. Voeg de kruidenpasta toe aan de olie.
  • Dek de ovenschaal of pan af met een vel aluminiumfolie en zet deze twee uur in de voorverwarmde oven. Haal de olie uit de oven en laat afkoelen.
  • Steriliseer ondertussen een fles of weckpot met kokend water. Hier bewaar je de kruidenolie in.
  • Giet de olie door een fijne zeef om de kruiden eruit zeven. Deze hebben hun werk gedaan.
  • Giet deze gezeefde olie over in de schone fles en bewaar op een koele en droge plek.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Kruidenzout

Kruidenzout

No ratings yet
Oventijd 2 uur
Totale tijd 2 uur

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Glazen pot gesteriliseerd

Ingrediënten
 

  • Bos salie
  • Bos tijm
  • Bos rozemarijn
  • 1,2 kg Zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 100 °C.
  • Ris de blaadjes en/of naaldjes van de steeltjes. Ik plukte salie, tijm en rozemarijn. Spoel de kruiden eventueel af als er grond of andere vuiligheid op zit.
    Voeg nu ruim zout toe aan de kruiden en meng goed door. De exacte hoeveelheid zout is lastig te zeggen dit hangt af van de hoeveelheid kruiden. Het is belangrijk dat alle kruiden ‘onder het zout zitten’. 
  • Begin met het drogen van de kruiden. Pak een bakplaat of ruime (oven)schaal en verdeel het kruidenzout mengsel over de bodem. In een zo dun mogelijke laag. Droog een uur in de oven.
  • Voeg het kruidenmengsel samen met nog 1 kg zout toe aan een blender en maal tot een fijn zout. Doe het kruidenzout hierna in een glazen pot met deksel.
  • Tip: Zout met verse kruiden is zo'n 4 - 8 maanden houdbaar. Gebruik je gedroogde kruiden dan blijft het kruidenzout zo'n 2 jaar goed.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Miljuschka kruidenolie

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.