Alles over sojasaus: een van mijn favoriete condimenten

Categories: Artikelen

Sojasaus, daar staat standaard een flesje van bij mij in de koelkast. Sterker nog, ik heb verschillende soorten op voorraad: ideaal om een gerecht mee op smaak te brengen, sushi in te dippen of vis of vlees mee te marineren. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Verschillende soorten sojasaus

Misschien staat er bij jou alleen een flesje Kikkoman in de koeling – en dat is helemaal prima. Maar wist je dat er nog veel meer soorten zijn? Zo wordt Japanse sojasaus vaak van sojabonen én tarwe gemaakt, terwijl Chinese sojasaus vaak alleen maar van sojabonen wordt vervaardigd. Ketjap, de Indonesische versie, heeft vaak juist meer toevoegingen: zoals (palm)suiker en smaakmakers als laos en steranijs.

Daarnaast zijn er veel verschillen in de smaak, kleur, intensiteit en zoutgehalte. Zo is de klassieke Japanse sojasaus die je meestal in de supermarkten en bij Japanse restaurants ziet (ook wel shoyu genoemd) heel donker, licht zout en rijk, maar niet té sterk overheersend van smaak. Perfect om je nigiri voorzichtig in te dopen. Lichte sojasaus uit Japan bestaat ook (usukuchi) deze is nog intenser en zouter, maar ook een tikje zoeter. Dit komt omdat er vaak mirin (Japanse rijstwijn) aan wordt toegevoegd. Deze lichte Japanse sojasaus zie je wat minder vaak in de schappen staan; je koopt hem bijvoorbeeld bij een toko.

Tamari is een glutenvrije sojasaus, gemaakt zonder tarwe, maar nog steeds erg intens van smaak. Het tegenovergestelde daarvan is shiro, een witte saus met juist heel veel tarwe. Een lichte smaak én kleur – maar wel flink zout.

Ook Chinese sojasaus vind je in een donkere en een lichte variant. De donkere is wat zoeter en dikker, ideaal om mee te koken. Lichte Chinese sojasaus wordt vaker gebruikt en is wat dunner, maar ook wat zouter. 

Zo bewaar je sojasaus

Sojasaus bewaar je ongeopend in de voorraadkast. Is het flesje eenmaak geopend, bewaar hem dan het liefst in de koelkast! Zo blijft hij zo lang mogelijk goed.

sojasaus1

Hoe gebruik je sojasaus?

Met dit condiment kun je eindeloos veel lekkere dingen maken. Hieronder deel ik mijn favoriete recepten:

Tot slot nog een leuke tip: maak soja eitjes!

Gevalletje kleine moeite, groot resultaat: kook eieren en leg ze daarna in een badje van sojasaus. Hoe langer ze erin liggen, des te meer de kleur in de eieren trekt. Laat ze echter niet te lang liggen want dan heb je risico dat het heel zout wordt. Een minuutje of 10-15 is genoeg. Superlekker in een ramen noodle bowl.

ramen noodle bowl

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.